Delo: Hrvatska ugrožava živote izbjeglica tjerajući ih na noćni marš kroz ledene močvare Sutle

Foto: Hina

BRUXELLES bi trebao reagirati na činjenicu da Hrvatska svjesno šalje izbjeglice preko granice sa Slovenijom tjerajući ih na marš kroz, u ovo doba godine ledena, močvarna područja rijeke Sutle, piše Delo.

Prema izvješću, Hrvatska je "jučer u 23:22 zaustavila nenajavljeni vlak s 1000 izbjeglica tik ispred mjesta Rigonce i poslala putnike preko zelene granice u močvarno tlo i tamu" gdje su se mnogi našli "u vodi do grla."

Policija u Brežicama navodno pokušava utvrditi jesu li sve izbjeglice iz vlaka stigle na sigurno.
"Puno je ljudi krenulo dalje, možda njih stotinjak, neki s bebama," rekao je jedan od izbjeglica čija je odjeća bila namočena do lakta i koji je nosio samo sandale iako je temperatura iznosila tek osam stupnjeva Celzija.

"Sve, izgubio sam sve," vikao je drugi, visoki muškarac u svojim 40-im godinama ispred kamera. "Sve je u vodi, moj novčanik, moja putovnica, sav moj novac".

Slovenska policija je njega i njegovog prijatelja otpratila do glavne grupe izbjeglica među kojima se našla i žena u petom mjesecu trudnoće kojoj je zbog previranja zatrebala hitna medicinska pomoć. Ona je u konačnici otpremljena u bolnicu u Brežicama.

"Ugrožavanje života"

Optužbe o poticanju izbjeglica na ilegalni prelazak granice tu ne prestaju, pa Delo navodi da su "Hrvati, uz 2300 izbjeglica iz vlakova, izvan kontrolnih točaka preko Schengenske granice uputili 700 izbjeglica na području Orešja." Slovenska policija ih je dostigla kod groblja Bizeljsko i autobusima odvezla prema unutrašnjosti zemlje.   

Delo navodi da ovo nije prvi slučaj nepoštivanja pravila s hrvatske strane i da je slovenska policija dijelom bila pripremljena nakon sličnog incidenta s vlakom iz Tovarnika koji je upućen direktno na granicu sa Slovenijom iako je trebao krenuti prema Čakovcu.  

"Bruxelles bi trebao zamijetiti tvrdoglavost Hrvatske koja izbjeglice usred noći šalje izvan graničnih prijelaza u močvare, ugrožavajući njihove živote," piše Delo uz ocjenu da je jučerašnji incident samo jedan u nizu razloga za porast napetosti među susjedima uslijed izostanka jedinstvene politike prema izbjeglicama u EU.

Hrvatsku je zbog poticanja izbjeglica na ilegalni prelazak "zelene granice" nedavno kritizirala i Mađarska.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.