Dekan Medicine o slučaju Čavajda: Vi to dijete usmrćujete, to nije naš posao

Screenshot: HRT

JOŠ nije poznata odluka povjerenstva KBC-a Zagreb o žalbi Mirele Čavajde nakon što su joj u 4 zagrebačke bolnice odbili obaviti prekid trudnoće. Zbog ovoga slučaja Ministarstvo zdravstva u bolnice šalje inspekciju.

Dok se čeka odluka povjerenstva KBC-a Zagreb, šef Klinike za ženske bolesti i porode kaže - prekid trudnoće više nije opcija.

"Ovo je poodmakla trudnoća, kada je dijete staro 28 tjedana, preko 1100 grama teško. Prema tome, svaki pokušaj bilo čega drugoga, može se govoriti samo o porođaju koji se može prijevremeno inducirati, što djetetu umanjuje šanse za bolji oporavak, a druga mogućnost je feticid koji u Hrvatskoj nikada nije napravljen", istaknuo je prof. dr. sc. Slavko Orešković, dekan Medicinskog fakulteta i šef Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb.

"Mada neki privatni stručnjaci kažu da nije to eutanazija. Vi to dijete usmrćujete, to nije naš posao, naš je posao da probamo pomoći tome djetetu, a evo i struka kaže da postoji jedan ne baš mali postotak da bi se to moglo i učiniti", naglašava Orešković.

Pravnica: Zakon je tu jasan

Pravna stručnjakinja kaže, nema mjesta moraliziranju i politiziranju, zakon je jasan.

"U ovom konkretnom slučaju nema govora o eutanaziji. Riječ je o zakonskoj iznimci vezanoj uz ostvarivanje prava na prekid trudnoće nakon desetog tjedna trudnoće, riječ je o ispunjenosti te zakonske iznimke i ono samo što treba sad napraviti je da se ta iznimka osobi koja je u pitanju i ostvari", govori Anita Blagojević s Katedre ustavnog i europskog prava Pravnog fakulteta Osijek.

Odluka povjerenstva KBC-a Zagreb još nije donesena, a termin za prekid trudnoće u Sloveniji Mirela ima sutra. Zahvat stoji 5000 eura.

IZ HZZO-a poručuju kako je upućivanje na liječenje u inozemstvu na teret sredstva HZZO-a moguće za postupak liječenja koje se ne može provesti u ugovornim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj, a može se uspješno provesti u inozemstvu.

Od subote popodne 1472 građanina i 16 pravnih osoba u sklopu akcije udruge Solidarna za Mirelu uplatilo je 220.687,31 kunu. Iz udruge Roda u četvrtak pozivaju na prosvjed Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.