Debljina je bitna: Debljina mozga povezana s inteligencijom

SIVA TVAR koja čini vanjsku koru mozga, povezana je s inteligencijom, tvrde kanadski znanstvenici. Što je siva tvar deblja, inteligencija je veća.

Pitanje inteligencije već dugo vremena muči znanstvenike. Istraživanja o mehanizmu ljudske inteligencije već su cijelo jedno desetljeće predmet znanstvenih rasprava. Neki su znanstvenici tvrdili da je za inteligenciju zaslužan samo čeoni režanj mozga, neki da je centar inteligencije u drugim dijelovima mozga, ali nijedna nije uspjela objasniti njen mehanizam.

Gotovo sva istraživanja provođena su na relativno malom broju djece. Nova studija znanstvenika s Neurološkog instituta u Montrealu magnetskom rezonancom je skenirala mozgove 216 dječaka i djevojčica u dobi između 6 i 18 godina.

Paralelno s tim, djeca su rješavala i testove inteligencije u kojima se testirala sposobnost uspostavljanja analogija, vokabular, zaključivanje i vizualno-prostorne sposobnosti.

Debljina je bitna

Pokazalo se da je inteligencija uvelike povezana sa sivom tvari, vanjskim slojem mozga, koja igra ključnu ulogu pri pamćenju, razmišljanju, jeziku i svijesti. Za razliku od prijašnjih rezultata, novo kod kanadskog istraživanja je to što je siva tvar rasprostranjena u cijelom mozgu, ne samo u nekoj posebnoj regiji.

Razlika u debljini sive tvari između ispitanika s najvećom i onih s najmanjom inteligencijom iznosi oko pola milimetra. Znanstvenici ipak ne žele reći kako je za debljinu moždane kore odgovorna samo genetika, vjeruju da i okoliš igra ulogu.

Novi smjer istraživanja mogao bi ići prema bijeloj tvari, skupinu stanica koje se nalaze u jezgri mozga. Znanstvenici kažu kako su mogućnosti beskrajne – možda ljudi s višim stupnjem inteligencije imaju bolji prijenos podataka između sive i bijele stvari, možda muškarci i žene imaju različite dijelove mozga odgovorne za inteligenciju, ili nešto slično.

F.M.
Foto:Ilustracija
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.