Danima prije uhićenja šefa FTX-a njegov bliski suradnik je upozorio vlasti o muljanju

Foto: Profimedia

JEDAN od najbližih suradnika osnivača FTX-a Sama Bankman-Frieda upozorio je bahamske regulatore o neprikladnom trgovanju na burzi kriptovaluta danima prije kolapsa, otkrivaju sudski spisi. Guardian se poziva na spise objavljene u sklopu saslušanja o puštanju Bankman-Frieda uz jamčevinu, koji je uhićen na Bahamima u ponedjeljak i optužen u SAD-u zbog prevare, pranja novca i zavjere. 

"Novcem klijenata pokriveni su dugovi Alamede"

Sudski spis se odnosi na upozorenje Ryana Salamea, suizvršnog direktora i predsjednika FTX Digital Marketsa, bahamskog dijela Bankman-Friedova sada već propalog carstva kriptovaluta, o transakcijama u FTX-ov kripto hedge fond Alameda Research. Salame je 9. studenog rekao bahamskoj komisiji za vrijednosne papire da je "imovina klijenata koja se možda držala kod FTX Digitala prebačena u Alameda Research kako bi pokrila financijske gubitke u Alamedi", stoji u sudskim spisima koje je prvi objavio Financial Times. 

Christina Rolle, prema tom spisu, ravnateljica komisije, dodala je da je Salameu jasno da su samo tri osobe mogle izvršiti tu transakciju: Bankman-Fried ili njegova dva suosnivača, Nishad Singh i Gary Wang. "Takvi postupci mogu se smatrati kriminalnim", zaključila je Rolle.

Rolle i Salame razgovarali su dva dana prije nego što je FTX podnio zahtjev za bankrot, poznatiji kao Poglavlje 11 u SAD-u i isti dan kada je Binance, najveća svjetska kriptomjenjačnica, odustala od neobvezujuće ponude za spašavanje FTX-a nakon što je obavila kratku dubinsku analizu te firme. 

Bankman-Fried financirao demokrate, Salame republikance

Salame je dugo bio jedan od Bankman-Friedovih najbližih suradnika, izvan najužeg kruga suosnivača FTX-a. Dok je Bankman-Fried izgradio reputaciju megadonatora za demokrate, koristeći svoj novostečeni utjecaj u Washingtonu kako bi pogurao prijateljsku regulaciju, Salame je činio isto s republikancima, naposljetku dajući više od 20 milijuna dolara za razne usluge unutar stranke.

Te su donacije sada u središtu pozornosti nakon što su kaznene prijave podignute protiv Bankman-Frieda u New Yorku uključivale kršenje pravila financiranja kampanje i kaznena djela pranja novca.

Prema navodima američkog ministarstva pravosuđa, sredstva klijenata deponirana na FTX-u usmjeravala su se u Alamedu, gdje su zatim korištena za političke donacije u ime Bankman-Frieda i imena drugih neimenovanih "suurotnika".

"Bankman-Fried upravljao Alamedom iako je odstupio s mjesta izvršnog direktora"

Od FTX-ovog kolapsa Bankman-Fried je javno tvrdio da je uglavnom odsutan iz svakodnevnih odluka u Alamedi i transakciju sredstava između dviju kompanija opisao je kao previd "skrivenog, loše označenog internog računa" na kojem je 8 milijardi dolara za koje FTX-ova interna evidencija nije uspjela označiti da se zapravo drže u ime kripto hedge fondova.

No dok je Bankman-Fried odstupio s mjesta izvršnog direktora Alamede 2021., a njegova bivša kolegica iz hedge fondova i nekadašnja djevojka Caroline Ellison konačno je sljedeće godine preuzela dužnost jedine izvršne direktorice, građanske tužbe koje je podnijela Komisija za trgovinu terminskim ugovorima tvrde da je on "zadržao izravnu ovlast donošenja odluka nad svim Alamedinim glavnim trgovačkim, investicijskim i financijskim odlukama".

"Ova ovlast je barem djelomično primjenjivana kroz redovno, često svakodnevno sudjelovanje Bankman-Frieda u raznim osobnim i mobilnim chat komunikacijama s višim osobljem u Alamedi", dodaje se u optužnici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.