HTV u središnjem Dnevniku slavio pljačku stoljeća kao nešto najbolje ikad

Screenshot: HTV

PREDSTEČAJNE nagodbe bile su apsolutno potrebne, a uspješnost istih vidi se i po tome što su dijelovi tog zakona implementirani u Lex Agrokor, zaključak je HTV-ovog priloga o predstečajnim nagodbama u jučer emitiranom središnjem Dnevniku. Sasvim nekritički prema pljački stoljeća HTV je tako zaključio kako je predstečajni zakon preživio sve kritike.

>> Analiza Hrvatske udruge banaka pokazala: Predstečajne nagodbe doživjele su debakl

>> Pet godina predstečajnih: Kako je SDP uništio Hrvatsku i izvršio samoubojstvo

>> Sudac Kolakušić za Index: Linićeve predstečajne nagodbe napravljene su po mjeri najbogatijih


"Predstečajni je zakon bio na meti kritika, doživio je nekoliko izmjena, no obranjen je na Ustavnom sudu", zaključak je HTV-a koji je u svom prilogu imao začetnika Predstečajnog zakona Slavka Linića, savjetnicu Uprave Fine Vinku Ilak te Mladena Vedriša, ekonomisa bliskog HDZ-u.

Svi oni tvrde kako su se predstečajnim zakonima spašavala radna mjesta. Štoviše, iz HTV-ovog priloga stječe se dojam kako su predstečajne nagodbe bile nešto najbolje od hrvatskog zakonodavstva, a pohvaljen je i Lex Agrokor kao jedino moguće rješenje za propalu tvrtku Ivice Todorića. 

Podsjetimo, Slavko Linić, SDP-ov ministar financija, 2012. godine kreirao je Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi kojim je dužnicima omogućeno da plate samo manji dio duga prema dobavljačima i državi. Diskrecijskim pravom Ministarstva financija i bez jasnih kriterija, taj dug nekada je otpisan u razini od 70 posto, a nekada 30 posto.

Uništene, a ne spašene tvrtke


Tim zakonom nisu spašene nego uništene brojne tvrtke koje si nisu mogle priuštiti da im se ne plati roba ili usluge koje su isporučili, a naravno, s njima su propali i brojni poslovi.

Zakon je isto tako omogućio da na vrhu tvrtki koje su ih dovele do propasti ostane stara uprava.

Diskrecijsko pravo otpisa dugova Ministarstva financije, koje nije ni spomenuto u prilogu HTV-a, otvorilo je prostor za korupciju, a neke od predstečajnih nagodbi završile su pod istragom DORH-a.

HDZ obećavao reviziju, ali...

Podsjetimo kako je HDZ u vrijeme dok je bio u opoziciji najavljivao reviziju predstečajnih nagodbi. Posebno glasan u kritikama bio je današnji ministar državne imovine Goran Marić, no revizija, iako najavljena, nije se nikada dogodila.

Zakon se, s neznatnim izmjenama, provodi i danas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.