CNN: Rusija šalje Iranu zapadno oružje zaplijenjeno u Ukrajini

Ilustracija: Shutterstock

RUSIJA je zaplijenila dio oružja i vojne opreme SAD-a i NATO-a koji su ostali na bojišnici u Ukrajini i šalje ih u Iran, piše CNN pozivajući se na četiri izvora. Izvori navode da SAD vjeruje da će Teheran pokušati napraviti vlastitu verziju tog oružja.

"Tijekom prošle godine dužnosnici SAD-a, NATO-a i drugi zapadni dužnosnici vidjeli su nekoliko slučajeva ruskih snaga koje su zaplijenile opremu za oružje, uključujući protutenkovske sustave Javelin i protuzračne sustave Stinger, koje su ukrajinske snage povremeno bile prisiljene ostaviti za sobom na bojnom polju", rekli su izvori CNN-u.

Rusija navodno oružje šalje u Iran kako bi iranska vojska napravila vlastitu verziju tog oružja

Izvori navode da je u mnogim od tih slučajeva Rusija avionom poslala oružje i opremu u Iran na rastavljanje i analizu. Smatraju da su to učinili kako bi iranska vojska pokušala napraviti vlastitu verziju tog oružja. Rusija vjeruje da će nastavak isporuke zaplijenjenog zapadnog oružja Iranu potaknuti Teheran da zadrži svoju potporu ruskoj invaziji na Ukrajinu, kažu izvori.

Američki dužnosnici ne smatraju da je problem sustavan, a ukrajinska vojska je od početka rata stekla naviku izvještavati Pentagon o svim gubicima opreme koju je SAD dostavio njenim snagama, rekli su dužnosnici. Ipak, američki dužnosnici priznaju da je problem teško pratiti.

Nije jasno je li Iran uspješno "kopirao" bilo koje američko oružje zaplijenjeno u Ukrajini, ali su se Iranci pokazali vrlo vještima u razvoju sustava oružja temeljenog na američkoj opremi zaplijenjenoj u prošlosti.

"Iran je u prošlosti pokazao sposobnost izrade vlastite verzije američkog oružja"

Ključno oružje u iranskom inventaru, protutenkovska navođena raketa Toophan, napravljena je iz američke rakete BGM-71 TOW 1970-ih. Iranci su 2011. presreli bespilotnu letjelicu američke proizvodnje, Lockheed Martin RQ-170 "Sentinel" pa napravili novu bespilotnu letjelicu koja je ušla u izraelski zračni prostor 2018. prije nego što je oborena.

"Iran je u prošlosti pokazao sposobnost izrade vlastite verzije američkog oružja", rekao je Jonathan Lord, viši suradnik i direktor sigurnosnog programa za Bliski istok pri Centru za novu američku sigurnost.

"Napravili su obrnuti inženjering protutenkovske navođene rakete TOW, stvarajući gotovo savršenu repliku koju su nazvali Toophan, i od tada su je dali Hutijima i Hezbollahu. Iran bi mogao učiniti isto sa Stingerom, koji bi mogao ugroziti i civilno i vojno zrakoplovstvo u cijeloj regiji.

Hamas ili Hezbollah mogli bi upotrijebiti obrnuti inženjering Javelina da zaprijete izraelskom tenku Merkava. U rukama iranskih opunomoćenika ovo oružje predstavlja stvarnu prijetnju izraelskim konvencionalnim vojnim snagama", rekao je Lord.

CNN je zatražio komentar od ruskog veleposlanstva u Washingtonu i iranske UN-ove misije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.