Čistačice na splitskom aerodromu u štrajku, neće raditi dok ne dobiju plaću

Foto: FAH

UOČI špice turističke sezone čistačice u splitskoj zračnoj luci odlučile su više ne dolaziti na posao dok im tvrtka ne isplati plaće.

"Dok poslodavac ne isplati što je dužan, nas nema na Resniku", kazala je za Dalmatinski portal jedna od čistačica u štrajku. Ne rade od utorka i nemaju namjeru početi dok im tvrtka IOS, koja ih je angažirala, ne isplati plaću za svibanj, koju su po ugovoru trebale dobiti do 20. lipnja. Ni doprinosi im nisu podmireni, kako je kazala jedna od radnica u štrajku. "Nas 90 ne radi, ostalo ih je sedmero na aerodromu. Pokrivaju koliko mogu. Kako se snalaze, ne znam", kazala je.

"Plaću za ožujak dobili smo na peci-bokune. Neki su dobili i prekovremeni rad i putni trošak, a nekima je plaća stigla u kuverti. Plaću za travanj neke žene nisu ni dobile i dale su otkaz. Saznali smo i da nam poslodavac uopće ne plaća doprinose. Nekima od siječnja, nekima od ožujka. Ni platne liste ne dobivamo uredno", tvrdi sugovornica Dalmatinskog portala.

"Tehnički problemi"

Čistačice kažu da je zračna luka uplatila za njihove plaće, ali da ne znaju što se događa s tvrtkom IOS preko koje su angažirane. Kolaju razne priče, od "tehničkih problema", do nepotvrđene priče da je vlasnik u blokadi.

Osnovica plaće im je 3.100 kuna, 300 kuna su putni troškovi plus prekovremeni koji se plaća 19,63 kuna po satu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.