Četvero Amerikanaca otišlo na operaciju u Meksiko, oteli ih. Dvoje nađeno mrtvo

Screenshot: Twitter

DVOJE od četvero Amerikanaca otetih u Meksiku pronađeno je mrtvo, objavili su danas lokalni dužnosnici i dodali kako je drugo dvoje nađeno živo, s tim da je jedan od njih ranjen. Guverner Tamaulipasa Americo Villarreal nije naveo detalje o ozbiljnosti ozljeda ranjenog državljanina SAD-a. Amerikanci su prošlog tjedna putovali u Meksiko na operaciju zatezanja trbuha, a u petak su se našli u unakrsnoj vatri između dva kartela. Naoružani muškarci su ih zatim oteli i ubacili u stražnji dio kamioneta.   

Preživjeli Amerikanci odvedeni su do granice u blizini Brownsvillea u Teksasu, što je jutros potvrdio novinar Associated Pressa. Rođakinja jednog od njih rekla je jučer da je grupa zajedno putovala iz Južne Karoline kako bi jedan od njih mogao ići na zatezanje trbuha kod liječnika u pograničnom gradu Matamorosu. 

"Pronaći ćemo one koji su odgovorni i bit će kažnjeni" 

Ubrzo nakon ulaska u Meksiko uhvaćeni su usred borbi između rivalskih grupa kartela. Na društvenim mrežama se pojavila snimka na kojoj se vidi kako ih naoružani napadači ubacuju u stražnji dio kamioneta. 

"Državljani SAD-a pronađeni su u ruralnom području istočno od Matamorosa, zvanom Ejido Longoreno", navodi državni službenik koji je htio ostati anoniman jer za sada nije dozvoljeno govoriti o slučaju. Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador je na konferenciji za novinare kazao da je jedan osumnjičenik u pritvoru. "Pronaći ćemo one koji su odgovorni i bit će kažnjeni", rekao je. 

"Nije tako kada netko ubije Meksikance u Sjedinjenim Državama, onda šute kao mumije" 

Predsjednik se istovremeno požalio na izvještavanje američkih medija i optužio ih za senzacionalizam. "Nije tako kada netko ubije Meksikance u Sjedinjenim Državama, onda šute kao mumije." Ovaj incident ukazuje na kontinuirano nasilje u nekim meksičkim gradovima, koji su pogođeni organiziranim kriminalom otkako je 2006. u državi počeo rat protiv droge i narkokartela. 

Matamoros, grad s više od 500.000 ljudi u meksičkoj državi Tamaulipas, nalazi se nasuprot Brownsvilleu u Teksasu. Na dan kada se dogodila otmica lokalna policija je izdala upozorenje roditeljima da djecu ne šalju u školu zbog dvije pucnjave u gradu. 

Objavljen identitet otetih Amerikanaca

Državni odvjetnik Tamaulipasa Irving Barrios kasnije je na Twitteru napisao da je dvoje preživjelih Amerikanaca predano američkim dužnosnicima na granici s Teksasom. Meksički dužnosnik rekao je Reutersu da jedina žena u skupini nije ozlijeđena. ABC News je u ponedjeljak objavio da je riječ o Amerikancima Shaeedu Woodardu, Zindellu Brownu, Lataviji "Tay" McGee i Ericu Jamesu Williamsu. McGee i Williams su preživjeli. 

Williams je na liječenju u bolnici u Brownsvilleu u Teksasu koja se nalazi preko granice s Matamorosom, gradom u Tamaulipasu u koji su njih četvoro ušli u Meksiko, rekao je dužnosnik. CNN je objavio da je Amerikanac teško ozlijeđen.Američki mediji izvijestili su da je McGee putovala s još troje Amerikanaca u Meksiko na estetsku operaciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.