Cestarski sindikat i branitelji udružili snage: Zašto šef HAC-a nije smijenjen, a prekršio je zakon?

SVE JE jači pritisak na predsjednika uprave HAC-a Stjepka Bobana da podnese ostavku zbog afere sa zapošljavanjem politički podobnih na naplatnim kućicama u Vrgorcu.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić poslao je danas pismo podrške braniteljskoj inicijativi bivšeg šefa dalmatinske Hvidre Kristijana Petrica, koji je najavio da će branitelji iz Splitsko- dalmatinske županije pomoći vrgoračkim braniteljima koji su "izvisili" zbog sramotnog sređivanja radnog mjesta "preko veze". Od 10 ljudi po Bobanovom izboru, tek tri su imala status iz Zakona o pravima branitelja!

"Nezavisni cestarski sindikat ovim daje punu potporu braniteljima Splitsko-dalmatinske županije u najavljenim akcijama pomoći vrgoračkim braniteljima u ostvarivanju zakonskih prava na prednost pri zapošljavanju u HAC-u na naplatnim kućicama u Vrgorcu", poručio je u pismu sindikalist, citirajući članke Zakona o pravima branitelja koje je uprava HAC-a, slučajno ili namjerno, previdjela.

Sve javne službe i ustanove, tvrtke u pretežitom vlasništvu države, dužne su Zakonom o braniteljima dati im prednost pri zapošljavanju.

"Razvidno je kojim redoslijedom su branitelji i članovi njihovih obitelji trebali ostvariti prednost pri zapošljavanju, a HAC to nije poštivao. Nitko nije izuzet iz obveze poštivanja zakona, pa bi odgovorne trebalo za primjer drugima najstrože kazniti", navodi u pismu Stanić.

"Za svaku pohvalu su solidarnost i najave pomoći branitelja Splitsko-dalmatinske županije braniteljima Vrgorca i okolice u ostvarivanju njihovih prava na posao. Ovim pokazujete da problem i nepravda koja se nanese jednom branitelju, postaje problem svih branitelja, i da branitelji jedino solidarni, dobro organizirani i odlučni mogu izboriti sva prava koja su im Zakonom zagarantirana", poručuje sindikalist Stanić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.