Čelnik engleskog zdravstva: Čile pokazuje da brzo cijepljenje ne znači kraj lockdowna

Foto: Epa

SITUACIJA u Čileu pokazuje da brza provedba kampanje cijepljenja protiv koronavirusa nije dovoljna da se izbjegnu zatvaranja, kazao je danas čelnik engleskog javnog zdravstva, dodavši da je ublažavanju mjera potrebno pristupiti oprezno. 

U Britaniji je prvu dozu cjepiva primilo više od 31.5 milijuna ljudi, što je neke pripadnike stranke premijera Borisa Johnsona navelo da pozivaju na brže ukidanje mjera zatvaranja u Engleskoj. 

Čile je, međutim, unatoč tome što ima jednu od najbržih stopa cijepljenja na svijetu, zatvorio svoje granice i pooštrio već stroge mjere.

Chris Whitty je rekao da je iskustvo Čilea suprotno iskustvu Izraela i da nije jasno je li to zbog vremena uvođenja mjera, korištenog cjepiva, interakcije s varijantama virusa ili nekih drugih čimbenika.

"Još ne znamo... Svakako da moramo učiti od onih zemalja koje su daleko ispred nas ili poput nas kada je riječ o provedbi cijepljenja, a to su ove dvije među ključnim zemljama", komentirao je na tiskovnoj konferenciji. 

"To je razlog zbog kojeg cijeloj situaciji želimo pristupiti postupno jer primjer Čilea pokazuje da problem ne nestaje cijepljenjem puno ljudi".

Covid putovnice

"Želim naglasiti da postoje složena etička i praktična pitanja, koja proizlaze iz ideje o certifikatu covid statusa korištenjem samo cijepljenja", rekao je Johnson.

"Morate biti vrlo oprezni u tome kako to rješavate, a da ne pokrenete sustav koji je diskriminatoran", dodao je.

Certifikati neće biti potrebni za pubove, frizerske salone i trgovine, kazao je Johnson.

Zastupnici iz Konzervativne stranke, kao i opozicijska Laburistička stranka, javno su se usprotivili "covid-putovnicama" unutar zemlje jer su diskriminatorne.

Vođa laburista Keir Starmer argumentirao je da je takva mjera protivna britanskim instinktima, dok je grupa zastupnika iz više stranaka poručila kako će time ljudi ostati bez poslova i usluga.

Downing Street kaže da će taj probni projekt "omogućiti sigurnije otvaranje za rizičnija okupljanja s više sudionika".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.