Čelnici Sjeverne Koreje upozoravaju: Ne vraćamo se pregovorima o razoružanju sve dok SAD ne ukinu sankcije

NAJVIŠI politički vrh Sjeverne Koreje potvrdio je kako se neće vratiti pregovorima o nuklearnom razoružanju sve dok Sjedinjene Američke Države ne ukinu sankcije protiv Pyongyanga, prenio je danas britanski BBC.

Koreansko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je također na konačno potpisivanje mirovnog sporazuma kako bi se i formalno završio trogodišnji koreanski rat, nakon što su ratne operacije u toj zemlji završile potpisivanjem primirja 1953. godine, koje je još na snazi.

No SAD i Južna Koreja od Pyongyanga zahtijevaju da pokaže napredak u odustajanju od nuklearnog programa.

Sankcije protiv Sjeverne Koreje pojačane su u svibnju prošle godine nakon što su vlasti u Pyongyangu provele testiranja nekoliko raketa dugog dometa, što je naišlo na osudu cijelog svijeta.

Nakon toga se čelništvo Sjeverne Koreje povuklo iz pregovaračkog procesa u kojem su, osim obje Koreje, od 2003. godine sudjelovali još i Japan, Rusija, SAD i Kina, ali je Pyongyang i dalje nastavio sa provođenjem testova.

Ukoliko Sjeverna Koreja ostane pod sadašnjim sankcijama, pregovori, ukoliko bi se i nastavili, ne bi bili ravnopravni, a to Pyongyang zbog vlastitog ponosa ne može dopustiti, navodi se u priopćenju što ga je objavilo tamošnje Ministarstvo vanjskih poslova.

Zapadne zemlje vjeruju kako Sjeverna Koreja ima zalihe plutonija dostatne za izradu šest atomskih bombi, te da posjeduje i postrojenja za obogaćivanje urana, što je druga faza u izgradnji nuklearnog oružja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.