"Cameron nije niti svoga zamjenika uspio uvjeriti da s njim u parlamentu brani veto u EU"

BRITANSKI premijer David Cameron je danas pred britanskim parlamentom branio odluku da stavi veto na dogovor u EU "zato što on nije bio u nacionalnom interesu".

Cameron je tvrdio kako je u EU pregovarao "u dobroj vjeri" te da su njegovi prijedlozi bili "umjereni, razumni i relevantni". Objasnio je da je iskoristio veto kada nije uspio osigurati "učinkovite osigurače" za financijske regulatore. Njegov "proeuropski" zamjenik Nick Clegg ovaj puta nije zauzeo svoje uobičajeno mjesto uz Camerona u parlamentu. Vođa Laburističke stranke je sarkastično primijetio da premijer čak nije uspio uvjeriti niti svoga zamjenika u ono što tvrdi.

"Gdje je Clegg"


Laburisti su u parlamentu vikali "gdje je Clegg" dok ga je Nadine Dorries iz Konzervativne stranke optužila za kukavičluk dok su mnogi zastupnici pitali premijera gdje mu je zamjenik. Nakon rasprave je Clegg kazao novinarima da svi znaju kako se on i premijer ne slažu sa rezultatima summita. "Bio bih samo smetnja da sam bio tamo", kazao je vođa Liberalnih-demokrata te dodao kako je izolacija loša za poslove u Britaniji, loša za gospodarski rast te loša za milijune ljudi u državi, no i da će koalicijska vlada opstati.

Cameron je u raspravi objasnio kako je stavljanje veta na ugovor "nije bilo jednostavna stvar za učiniti, no bila je ispravna odluka". "Otišao sam u Bruxelles sa samo jednom zadaćom, kako bi sačuvao britanski nacionalni interes. I to sam i napravio", uporan je bio Cameron.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.