Britanski parlamentarci danas gledali film u kojem je Kuran prikazan kao fašistička knjiga

KONTROVERZNI nizozemski ultradesničar Geert Wilders danas je u gornjem domu britanskog parlamenta prikazao antiislamski film te tu religiju nazvao totalitarnom i nespojivom sa demokracijom.

Posjet kontroverznog Nizozemca britanskom parlamentu se trebao održati još prošle godine, no to je spriječila ministrica Jacqui Smith, jer je smatrala kako bi dolazak Wildersa mogao biti prijetnja za javnu sigurnost. Današnji posjet su pozdravili engleski desničari, dok su antifašisti zbog Wildersa izašli na ulice i demonstrirali, piše Guardian.

U filmu je Kuran prikazan kao fašistička knjiga

Nakon što je prikazao film u britanskom parlamentu, Wilders je nazočio i kratkoj raspravi o filmu. "Raspravljao sam sa ljudima koji se sa mnom slažu, kao i sa onima koji ne dijele moje stavove", kazao je Wilders dodavši kako je takva rasprava bila pobjeda slobode govora. Političar tvrdi kako nema ništa protiv Muslimana, no kaže i da je Islam totalitarna religija. "Islam i demokracija su nespojivi. Što više ima Islama, to ćemo više izgubiti slobode za koju se vrijedi boriti", tvrdi Wilders u čijem filmu se Kuran opisuje kao fašistička knjiga.

Zbog svojih kontroverznih stavova i izjava Wilders je pet godina imao osobnu zaštitu te mu se često prijetilo smrću. Wilders je i danas ponovio da je Islam fašistička ideologija, "nasilna i opasna religija te retardirana kultura". Njega je u britanski parlament danas pozvala Stranka nezavisnosti i njezin vođa Lord Paerson koji tvrdi da je kulturni relativizam najveća bolest s kojom se u Europi danas susrećemo. No, za razliku od Wildersa, Paerson svetu knjigu Muslimana ne bi zabranio. Na prikazivanju filma u britanskom parlamentu je bilo samo šest ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.