CJEPIVO PROTIV KORONAVIRUSA

Britanski ministar zdravstva: Prijeti nam manjak cjepiva zbog kašnjenja iz Indije

Foto: EPA

VELIKOJ BRITANIJI idući mjesec prijeti manjak cjepiva zbog kašnjenja pošiljke iz indijskog Serum Institutea koji proizvodi cjepivo AstraZenece, objavio je danas ministar zdravlja Matt Hancock. 

Britanija je predvodnica cijepljenja među najvećim svjetskim ekonomijama, no zdravstveni dužnosnici u srijedu su upozorili da će se ono usporiti od 29. ožujka, prvotno ne otkrivši razlog. 

"Dogovorena pošiljka iz Serum Institutea iz Indije kasni", rekao je Hancock zastupnicima. 

Britanija koristi cjepiva Pfizera i AstraZenece, a od ukupno 100 milijuna doza AstraZenece, njih 10 milijuna je naručeno iz Indije. 

Glasnogovornik indijskog instituta priopćio je kako je Britancima prije par tjedana dostavljeno 5 milijuna doza. 

"Pokušat ćemo kasnije dostaviti više, temeljem trenutne situacije i zahtjeva programa imunizacije indijske vlade", dodao je. 

Pfizer i AstraZeneca: Naša pošiljka će stići u dogovoreno vrijeme

I dok britanski dužnosnici govore o kašnjenju, Pfizer i AstraZeneca u srijedu su objavili kako će njihove pošiljke stići u dogovoreno vrijeme.

Glasnogovornik AstraZenece u srijedu je rekao da britanska proizvodnja normalno funkcionira. 

Hancock je kazao da kasni i pošiljka od 1.7 milijuna cjepiva jer se mora ponovno ispitati, no nije otkrio čijeg proizvođača. 

"Ovakvi događaji mogu se očekivati u tako kompleksnom pothvatu proizvodnje". 

Britanski ministar ipak je odbacio glasine da zbog kašnjenja u travnju nijedna odrasla osoba neće dobiti prvu dozu cjepiva, no naglasio je da je važno da ima dovoljno cjepiva kako bi oni koji su dobili prvu dobili i drugu dozu unutar 12 tjedana. 

Prvu dozu primilo je 48 posto odraslih

Dosad je prvu dozu u Britaniji primilo 25.27 milijuna ljudi, odnosno 48 posto odraslih. Država će u narednim danima prijeći 50 posto, prenosi agencija Reuters. 

Ministar stanovanja Robert Jenrick je ranije rekao da će se u svibnju nabavka cjepiva ubrzati, a da bi u travnju trebala početi stizati ona od Moderne. Hancock je kazao da će se to dogoditi "u narednim tjednima". 

Objava o usporavanju pošiljaka cjepiva u Britaniju poklopila se s tenzijama s Europskom unijom koja je nezadovoljna razinom izvoza cjepiva AstraZenece iz Britanije. 

EU je u srijedu zaprijetila da će zabraniti izvoz cjepiva u Britaniju kako bi sačuvala doze za svoje građane. Britanci iz EU uvoze Pfizerovo cjepivo. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.