Branitelji najavljuju tužbe: Vlada uzela iz Fonda za branitelje 1.4 milijarde kuna

"HRVATSKA Vlada zagrabila je u kasu Fonda branitelja te uzela oko 1,4 milijardi kuna dobivenih prodajom Ine. Tog novca jednostavno nema na računu", rečeno je danas na konferenciji za novinare koju je sazvala zagrebačka HVIDR-a a na kojoj su bili nazočni Ivan Pandža predsjednik Zajednice udruga HVIDR-e grada Zagreba, Vjekoslav Magaš glasnogovornik Zbora braniteljskih udruga iz Domovinskog rata kao i Slobodan Lang te Josip Jurčević.

 > Zbog informatičke pogreške branitelji ostali bez novca

"Fond za branitelje nije kasica iz koje se može uzimati kako se kome treba" rečeno je na konferenciji u kojoj su prozvali Vladu Ive Sanadera kao i ministarstvo branitelja Jadranke Kosor koja je prema njima jedina odgovorna za kašnjenje isplata braniteljima koji su podnijeli zahtjev za prodaju udjela u Fondu u prosincu, a nakon isteka zakonskog roka od 60 dana novce nisu dobili na svoje račune. Najavljene su i tužbe međunarodnom sudu za ljudska prava i zbog odgovora Ustavnog suda, koji se negativno odredio na zahtjev HVIDRA-e koja je prije dvije godine podnijela zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o Fondu hrvatskih branitelja.

Također branitelji su ogorčeni i na obustavu isplate dividendi dok su upozorili na dugoročne posljedice ovakvih postupanja Vlade koje bi mogli dovesti do općeg nepovjerenja građana u financijske institucija. Glasnogovornik Magaš govoreći o neisplaćenim udjelima rekao je kako se Fondu sprema ozbiljna krizu budući da bi branitelji nakon ovih negativnih iskustava mogli masovno prodavati udjele. 

Kosor: Branitelji rade po nalogu zagrebačkog SDP-a

Podsjetimo kako je Index prvi pisao o tome kako novac još uvijek nije stigao na račun. U četvrtak su nam iz Erste Investa rekli kako je došlo do tehničkih problema u radu na Registru Fonda HB-a, a obećano je kako će se novac isplatiti u toku tog dana, ali to se na koncu nije dogodilo. Glasnogovornica ministarstva  obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Martina Banić izjavila je za Index kako  funkcioniranje Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata nisu u njihovoj nadležnosti, no prema onom što se danas moglo čuti od branitelja čini se kako su ipak nadležni.

"Nakon što je Vlada dala dionice Braniteljskom fondu više ni na koji način ne može raspolagati tom imovinom, a kamoli je ukrasti" izjavila je danas potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor za Jutarnji list dodajući kako iza svega stoji namjera da se napravi panika među braniteljima i sruši Fond.

Štoviše, Kosor kaže kako je riječ o nalogu iz zagrebačkog SDP-a.  Navode branitelja opovrgnuo je i Josip Glavaš, predsjednik uprave Erste invest društva ističući kako je  novac od prodaje dionica Ine, gotovo 2 milijarde kuna, uložen u depozite kod poslovnih banaka i u trezorske zapise Ministarstva financija.

I.Ć.
Foto: Cropix(Vjekoslav Skledar)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.