BP na rubu pameti - Misle opet bušiti isti izvor koji je uzrokovao katastrofu



BRITISH PETROLEUM je najavio da bi jednog dana ponovno mogao bušiti isti podvodni rezervoar koji je u Meksički zaljev izlio milijune barela nafte u jednoj od najgorih naftnih katastrofa u ljudskoj povijesti, rekao je danas jedan od direktora tvrtke.

"Tamo ima puno nafte i plina. U nekom trenutku ćemo morati razmisliti što učiniti s tim", rekao je Glavni operativni direktor Doug Suttles. Suttles je proveo tri mjeseca upravljajući odgovorom na katastrofu, a sada će ga zamijeniti potpredsjednik kompanije Mike Ulster.

Bušit će opet

Nije sasvim jasno zašto BP misli da bi im bila dobra ideja ponovno se pozabaviti izvorom iz kojeg je platforma Deepwater Horizon vukla naftu, sve dok 20. travnja na njoj nije došlo do eksplozije koja je oštetila izvor i prouzročila najgoru mirnodopsku naftnu katastrofu u povijesti.

BP je ovaj tjedan postigao veliki uspjeh u Zaljevu. Uspjeli su naliti cement kako bi zatvorili cijev iz koje je curila nafta. Procedura "static kill", prilikom koje se naftu prvo vratilo u rezervoar isplakom, a onda otvor zacementiralo prošla je dobro, ali se mora sačekati još nekoliko dana dok se cement ne stvrdne.

Američka vlada je ovaj tjedan objavila kako je samo četvrtina nafte koja je iscurila i dalje u Zaljevu, dok je ostatak ili pokupljen ili se razgradio u moru.

Milijarde dolara

Kad se cement stvrdne, može početi zadnja faza rješavanja katastrofe. Završit će se bušenje zadnjih 30 metara pomoćnog izvora, kojim će se u sam rezervoar od dolje naliti isplaka i cement. Time bi se trebalo praktički stopostotno osigurati da nafta više nikad ne curi u Zaljev.

BP dugo vremena nije odlučio kako će iskoristiti 6000 metara dug pomoćni izvor, ali na kraju su se opredijelili za operaciju "bottom kill".

Veliki rezervoar nafte mogao bi i dalje biti vrijedan milijarde dolara, a BP sve do danas nije rekao što dalje namjerava raditi s njim. Za očekivati je da će im te milijarde biti potrebne kako bi isplatili seriju odštetnih zahtjeva koja će sada uslijediti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.