Bolivija otvorila sezonu lova na Hrvate: Državna televizija okomila se na ustaše!

NAKON što je Eduardo Rozsa Flores Chico ubijen, a Mario F. Tadić uhićen zbog pokušaja atentata na predsjednika Eva Moralesa, među Hrvatima u Boliviji zavladala je panika. Smrt jednog hrvatskog državljana i uhićenje drugog streljivo su koje je Morales trebao za napad na svog najvećeg političkog protivnika Branka Marinkovića, zbog kojeg je Morales čak pokrenuo direktnu kampanju protiv hrvatskih iseljenika u sklopu koje je državna televizija nedavno počela emitirati spotove u kojima Hrvate optužuje za ustaštvo! U navedenim se spotovima također insinuira kako Hrvati žele razjediniti Boliviju i prirediti joj istu sudbinu poput one koju je doživjela Jugoslavija.

"Očito je da cijeli događaj nema veze s Hrvatima. Flores je rođen u Santa Cruzu i živio je u Mađarskoj. Tadić je također Bolivijac, navodno rođen u gradu Chocabambi. Dakle, ne vidim da to ima veze s nama", rekao je za Jutarnji list počasni hrvatski konzul u Santa Cruz de la Sierri Robert Jakubek.

Bolivijska vlast izrežirala pokušaj atentata?

No, iako Jakubek pokušava spustiti loptu na zemlju, sve ukazuje kako je u Boliviji "otvorena sezona lova na Hrvate". Zbog toga se navodno Branko Marinković morao skloniti na sigurno, a jedan Hrvat koji živi u Boliviji i koji je želio ostati anoniman ispričao je kako mnogi građani Santa Cruza smatraju da je Moralesova vlada izrežirala priču o razbijanju terorističke grupe. 

"Puno je kontradiktornosti u cijelom događaju. Očevici koji su se zatekli u hotelu za vrijeme obračuna pričaju da je nakon eksplozije tamo još 20-ak minuta odjekivala pucnjava, a kada je prestala, leševi ubijenih pronađeni su poredani na krevetima u donjem rublju. Očevid je trajao punih deset sati, a onda su objavljene fotografije mase oružja i leševa od kojih je svaki imao rane tipične za smaknuće, a ne zadobivene u borbi", poručio je iz Bolivije neimenovani hrvatski državljanin u razgovoru za Jutarnji list dodavši kako ga je strah kampanje protiv Hrvata koju je Morales pokrenuo.

"Već i spomen riječi Hrvat je u Boliviji danas opasna stvar"

"Svi sada slušamo vijesti i iščekujemo što će biti dalje. Iako već i neki mediji pišu o nizu kontradikcija vezanih uz obračun, činjenica jest da je već i spomen riječi Hrvat danas ovdje vrlo opasna stvar. Smiješno je to jer većina nas ovdje nema veze s Marinkovićem niti bilo kakvim strankama", kaže Radoslav Pazameta, Hrvat koji već godinama živi u Boliviji.

P.V.
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.