Tuđman je državnim uhljebima omogućio goleme privilegije. Treba li to ukinuti?

Foto: NN/Profimedia

SVA prava koja danas imaju ministri, saborski zastupnici i svi oni koji imaju status državnih dužnosnika temelje se na zakonu iz 1998. godine, u sumrak vladavine Franje Tuđmana.

Prvi predsjednik RH je teško bolestan, HDZ potresaju afere poput Dubrovačke banke, a Tuđmanova generacija HDZ-ovaca shvaća da im se bliži moguća smjena vlasti, pa se odlučuju pozabaviti svojim pravima i obavezama, s naglaskom na prava. Tuđman naravno nije imao ništa protiv toga da nagradi sebi vjerne, kako je pokazala i privatizacija 1990-ih.

Veliki broj ljudi dobiva status državnog dužnosnika

Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika kao takve definira nekoliko stotina ljudi, uključujući i državne tajnike, ravnatelje pojedinih ustanova, zaposlene u Uredu predsjednika itd. 

>> Kako uopće Grbin, Đakić i drugi dobivaju naknadu za odvojeni život?

U članku 11 tog zakona navodi se da “za vrijeme obnašanja dužnosti dužnosnici imaju:
1. pravo na plaću,
2. pravo na naknadu određenih materijalnih troškova i,
3. druga prava u svezi s obnašanjem dužnosti.”

Većina toga se onda dalje regulira podzakonskim aktima, primjerice pravilnicima. I vrijedi primijetiti da su se dužnosnici odlučili ekstenzivno koristiti pravom na naknadu određenih materijalnih troškova.

Skandali HDZ-a i SDP-a

Jedna od naknada je i ona za odvojeni život koja je u fokusu javnosti zbog muljaža s prebivalištem predstojnika Ureda premijera Zvonimira Frka-Petešića, koji se tako uselio u četverosobni državni stan u Jurišićevoj ulici. Posebna priča je pak ministar Mario Banožić sa svojim luksuznim državnim stanom u centru Zagreba.

>> Frka-Petešić priznao da se lažno prijavio na Dugom otoku i tako dobio državni stan

Sada se otkrilo da je naknadu za odvojeni život uzimao i šef SDP-a Peđa Grbin, iako već duže vrijeme živi u Zagrebu, a ne u Puli, odakle je porijeklom. 

>> Ovo što je napravio Grbin je duboko nemoralno. To je kokošarenje

Zastupnik uopće ne mora imati obitelj da bi uzimao naknadu za odvojeni život

U pravilniku objavljenom na stranicama sabora stoji da se naknada za odvojeni život propisuje Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a u njemu nema riječi o tome gdje živi obitelj zastupnika, s njim ili drugdje, nego se tiče puke birokratske stavke - one o prebivalištu.

Naime, prema tom zakonu, pravo na naknadu za odvojeni život “ima zastupnik koji ima prebivalište udaljeno više od 50 km od Zagreba i kojemu je u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika osiguran smještaj u stanovima za službene potrebe, u unajmljenim stanovima i iznimno hotelski smještaj te zastupnik koji ima prebivalište udaljeno više od 50 km od Zagreba, a u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika ima osiguran smještaj u Zagrebu u stanu koji je u njegovu vlasništvu ili vlasništvu člana uže obitelji”.

Ta naknada iznosi 1000 kuna mjesečno i “isključuje pravo zastupnika na dnevnice za dan dolaska i povratka i povratka sa zasjedanja odnosno sa sjednice radnog tijela ili kluba zastupnika”.

Plenkovićeva vlada 2018. ukinula uredbu o dodjeli stanova državnim dužnosnicima

Kako stoji u saborskom dokumentu, zastupnik naknadu za odvojeni život ostvaruje na osobni zahtjev sukladno ispunjenom Zastupničkom upitniku, a rješenje donosi Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora, nakon obavijesti tajnika Sabora o osiguranom smještaju u Zagrebu. Ukoliko zastupnik pravo na naknadu za odvojeni život ostvaruje sukladno točki II. stavku IV. Odluke Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora rješenje donosi po danoj Izjavi zastupnika o osiguranom smještaju u stanu koji je u njegovu vlasništvu ili vlasništvu člana uže obitelji, piše u pravilniku.

Treba napomenuti da je jedan od pravilnika kojim se reguliraju privilegije državnih dužnosnika, onaj koji se tiče dodjele stanova, 2018. godine ukinula vlada Andreja Plenkovića. Uredbu o pravilima je pak donijela vlada Zorana Milanovića 2013., no ona je očito bila priprema Plenkovićevoj stranačkoj stambenoj politici. HDZ treba moći nekako namiriti, a tome služi država.

Grbin i sam priznaje da je postojeći zakon problematičan

No, imamo primjere i iz SDP-a.

Peđa Grbin, koji je rodom iz Pule, godinama živi u Zagrebu, gdje koristi službeni stan, a istovremeno prijavljuje putne troškove za Pulu. Jutarnji list je objavio da je Grbin uzimao i naknadu za odvojeni život, iako je njegova dugogodišnja partnerica, s kojom je od 2017. u braku, zaposlena u zagrebačkom KBC-u te živi s njim. Naknade za odvojeni život odrekao se tek ove zime, kako bi mogao upisati dijete u vrtić u Zagrebu.

>> Grbin uzeo naknadu za odvojeni život, a živi sa ženom: "To je moje pravo po zakonu"

"Meni se danas stavlja na teret da koristim nešto što je moje pravo koje proizlazi iz zakona. Podsjetit ću da je SDP-ova vlada ukinula brojna prava koja su pripadala državni dužnosnicima. SDP je smanjivao prava, ograničavao, a danas ja kao zastupnik ona koja su ostala koristim. Ako je to problem, ajmo urediti ta prava na način koji neće otvarati nekakva pitanja, stvarati nikakve smetnje", rekao je Grbin.

Naknadu za odvojeni život imao je, kaže, po odluci sabora.

"Ako imamo određeno pravo koje proizlazi iz određene odluke koja očito otvara ovakve prijepore, onda je vrijeme da tu odluku konačno reguliramo", dodao je. "Mi imamo sve navedeno u imovinskim karticama. Zašto sam koristio nešto što po zakonu imam pravo? Bilo bi mi drago da do toga nije došlo. Nije pitanje jesam li prekršio zakon, nego jesam li postupao etično ili moralno", rekao je.

Dakle, i sam Grbin sada kaže da aktualni zakon proizvodi moralno i etički dvojbene situacije te poziva na promjenu zakona. 

Saborski zastupnici si sami mogu smanjiti ili ukinuti naknade

Rješenje problema koje očito proizvodi Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika je dakle u tome da se donese novi, bolji zakon, u kojem će dužnosnicima ujedno biti ukinuta neka od dosadašnjih materijalnih prava. Dužnosnici redom imaju plaće iznad 10 tisuća kuna, saborski zastupnici su plaćeni u prosjeku 15 tisuća kuna, ministri mogu računati na takve ili veće iznose neto plaće. 

Primjerice, saborski su zastupnici u 2021. godini, bez plaća, potrošili 6.8 milijuna kuna, pokazao je pregled troškova od 1. siječnja do 21. prosinca 2021. koji je sabor objavio na svojim web stranicama. 

Slično kao prethodnih godina, najviše je potrošeno na korištenje osobnih automobila za službene svrhe (2.8 milijuna) te za najam stanova (1.9 milijuna). Sabor ima moć to promijeniti.

Što bi mislite, treba li smanjiti materijalna prava državnim dužnosnicima? Recite nam u anketi!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.