OBITELJSKO NASILJE

Bivši specijalac koji je prebio kćer uskoro izlazi na slobodu?

Foto: Index/Facebook

IAKO je prije mjesec dana izašao iz zatvora na uvjetnu kaznu, bivši specijalac policijske postrojbe Alfe koji je pretukao svoju kćer na zagrebačkoj Peščenici i potom u alkoholiziranom stanju automobilom bježao od policije i skrivio prometnu nesreću, uskoro bi mogao na slobodu.

Dotični je u petak uhićen i hospitaliziran u Vrapče, gdje se još uvijek nalazi, a policija je rekla da će nad njim nastaviti kriminalističko istraživanje kad ga otpuste iz Vrapča. No iako je prekršio uvjetnu kaznu, to ne znači da će nakon izlaska Vrapča automatski natrag u zatvor.

>>Bivšeg policajca pustili iz zatvora da čuva djecu. Pretukao je 14-godišnju kćer

>>Majka pretučene curice pet puta je zvala policiju, poslušajte snimke razgovora

Index doznaje da je u zatvoru u Gospiću proveo samo 7 i pol mjeseci. S.F. je osuđen na 2 i pol godine zatvora radi prijetnji odgajateljicama u vrtiću koji je pohađao njegov sin, a u gospićkom zatvoru proveo je 7,5 mjeseci i na slobodu je trebao izaći u kolovozu ove godine. Međutim, pušten je ranije.

"Zatvorenik S.F. je došao na izdržavanje kazne 15. svibnja 2018. (s tim da se napominje da je zatvoreniku u izdržavanje kazne uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru). U rješenju o uvjetnom otpustu stoji da se zatvorenik S.F. pušta na uvjetni otpust s izdržavanja kazne zatvora i to s danom 4. siječnja 2019. te da uvjetni otpust traje do 1. kolovoza 2019. Nadalje, određene su mu posebne obveze redovitog javljanja Probacijskom uredu Zagreb I, u roku od tri dana od otpuštanja te prema njihovom rasporedu kao i obveze javljanja Policijskoj upravi zagrebačkoj u roku od tri dana od otpuštanja te nadalje svakih 15 dana", rekao je za Index Ivan Borković, glasnogovornik Županijskog suda u Karlovcu.

Na raniji izlazak iz zatvora utjecao i Centar za socijalnu skrb

Kazao nam je da se S.F. nalazi na uvjetnom otpustu i da je pušten na prijedlog zatvora u Gospiću po službenoj dužnosti, s obzirom na to da je izdržao tri četvrtine kazne na koju je osuđen, a prema članku 158. a stavku 1. Zakona o izvršavanju kazne zatvora.

"Pri tome su izdržavanje kazne kao i penološki tretman bili uredni. Prilikom odluke uzeto je u obzir to da je zatvorenik tijekom izdržavanja kazne koristio mogućnost izlaska iz zatvora te se družio i s obitelji. U ovom je slučaju probacijska služba razgovarala sa suprugom zatvorenika te je supruga dala suglasnost za prihvat u obitelj, a mišljenje je dao i Centar za socijalnu skrb", rekao nam je Borković.

Na pitanje hoće li S.F. natrag u zatvor nakon što izađe iz Vrapča, rekao nam je da se uvjetni otpust ne opoziva automatski, već može biti opozvan po sudu koji će eventualno voditi novi postupak jer je riječ o sumnji o počinjenju novog kaznenog djela.

"U slučaju da bude osuđen na kaznu zatvora u prekršajnom postupku ili ako ne bude poštovao određene mu obveze javljanja policijskoj upravi ili probacijskom uredu, tada o opozivu odlučuje sud koji je i odredio uvjetni otpust. Također, o eventualnom određivanju istražnog zatvora zbog sumnji o počinjenju novog kaznenog djela, odlučit će nadležni sud koji će voditi navedeni postupak. S obzirom na to da nadležni sud tek treba donijeti odluku, ako postupak bude pokrenut, ne može se odgovoriti hoće li eventualni novi postupak okrivljenik dočekati na slobodi jer je riječ o pitanju o kojem tek treba odlučiti. Napominje se da je navedeno propisano zakonima Republike Hrvatske, a kojih se je sud dužan pridržavati", rekao nam je Borković.

Iako je napravio novo kazneno djelo ne mora automatski u zatvor

Iz Ministarstva pravosuđa Indexu su objasnili da je sudac izvršenja koji je odlučivao o uvjetnom otpustu morao dobiti mišljenje kaznenog zatvora u Gospiću i potom donio odluku ranijem otpustu.

Naime, nakon što se 2017. promijenio Kazneni zakon, više ne postoji Povjerenstvo za uvjetne otpuste i o njima sad odlučuje sud koji je nadležan u mjestu kaznionice, a za Gospić je nadležan Županijski sud u Karlovcu.

"Kad zatvorenik dođe na izdržavanje kazne, onda prvo dođe u Centar za dijagnostiku (u slučajevima kad su zatvorske kazne od godinu dana i više). Zatim se napravi opservacija i stručni tim u razdoblju od 3 tjedna do mjesec dana daje preporuke gdje bi bilo najbolje da odleži kaznu zatvora. Uz to se uzimaju u obzir i drugi kriteriji, kao što je informacija o popunjenosti zatvora, pa se ide gdje ima mjesta. Ovisi i o tome kakvo je ponašanje zatvorenika, a onda se zatvorenik može i prebaciti u drugi zatvor ako se pokaže potreba za tim", objasnili su nam u Ministarstvu pravosuđa.

Na pitanje o tome treba li po izlasku iz zatvora, ako napravi novo kazneno djelo, automatski opet u zatvor, odgovor je - ne.

Brutalno istukao kćer, glavom joj odvalio letvu s ograde

U Ministarstvu objašnjavaju da prvo sud mora donijeti rješenje o odlasku u zatvor.

Podsjetimo, S.F. je prema riječima njegove bivše supruge u petak brutalno istukao kćer.

"Kći je bježala od oca koji ju je mlatio i držala ruke ispred glave da je prestane tući po glavi, vikala je 'upomoć' i 'tata gušiš me, nemoj me tući, molim te', razbio joj je naočale na glavi i mobitel koji nam je jedini vid komunikacije. Pobjegla je kod susjeda u kuću, ali i susjed je pobjegao, otac ju je tamo našao i izvukao van i nastavio ju tući, njenom glavom je otkinuo i jednu letvu s ograde, vukao ju je po asfaltu i rastrgao majicu. Pušten je iz zatvora gdje je bio radi prijetnji tetama u vrtiću, za što je dobio 2,5 godine zatvora, a 2014. je bio osuđen na 16 mjeseci zatvora zbog obiteljskog nasilja (tad je odležao jedva 10 mjeseci), pušten je u siječnju na uvjetnu zbog dobrog vladanja i jer je inzistirao da čuva djecu dok sam ja na operaciji. Ovo je prvi put da je digao ruku na dijete", ispričala nam je majka.

Inače, S.F. se na svom Facebook profilu predstavljao kao brižan otac pa je tako podijelio ovu fotografiju, u kojoj poziva roditelje da maze i grle svoju djecu. Godinu dana nakon ove objave vlastitu je kćer, kako smo naveli, brutalno pretukao.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.