Bivši diplomat koji je pobjegao iz Sjeverne Koreje: Kim Jong-un želi povratak Trumpa

Screenshot: BBC

Povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću bio bi "prilika koja se pruža jednom u tisuću godina" za Sjevernu Koreju, smatra Ri Il-kyu, bivši sjevernokorejski diplomat koji je pobjegao iz zemlje.

Ri Il-kyu je najviše rangirani prebjeg koji je pobjegao iz Sjeverne Koreje te je bio jedan od najbližih suradnika sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Drhtao je kad je prvi put sreo diktatora

Bivši diplomat, koji je radio na Kubi kada je prošlog studenog s obitelji pobjegao u Južnu Koreju, priznaje da je "drhtao" kada je prvi put sreo Kim Jong-una.

No kaže da ga je tijekom svakog sastanka zatekao nasmijanog i dobro raspoloženog.

"Često je hvalio ljude i smijao se. Činio se kao obična osoba", rekao je Ri za BBC. "Ali nema sumnje da bi gospodin Kim učinio sve da zajamči svoj opstanak, čak i ako bi to značilo ubijanje svih 25 milijuna ljudi u Sjevernoj Koreji. Mogao je biti divna osoba i otac, ali pozicija na kojoj je kao bog učinila ga je monstruoznim bićem", tvrdi Ri Il-kyu.

Kaže da Sjeverna Koreja još uvijek vidi Donalda Trumpa kao nekoga s kim može pregovarati o svom programu nuklearnog oružja, unatoč tome što su pregovori između njega i Kim Jong-una propali 2019.

Trump je ranije pozdravio odnos s Kimom kao ključno postignuće svog predsjedništva. Ri kaže da bi Kim Jong-un volio vidjeti Trumpa ponovno u Bijeloj kući.

Živi pod zaštitom u Južnoj Koreji

Sjeverna Koreja se nada da može iskoristiti njihov blizak osobni odnos, kaže Ri. Sjeverna Koreja se nikada neće riješiti svog oružja, kaže, i vjerojatno bi tražila dogovor o zamrzavanju svog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija SAD-a.

Ali kaže da Pjongjang ne bi pregovarao u dobroj vjeri. Pristanak na zamrzavanje nuklearnog programa bio bi "smicalica, stopostotna prevara", kaže i dodaje da je to opasan pristup koji bi samo doveo do jačanja Sjeverne Koreje.

Ri je objasnio svoj bijeg iz Sjeverne Koreje činjenicom da je on, čak i kao dio 1 posto najprivilegiranijih u svojoj zemlji, i dalje živio lošije nego većina pripadnika srednje klase u Južnoj Koreji.

Danas, osam mjeseci nakon prebjega, Ri Il-kyu živi sa svojom obitelji u Južnoj Koreji uz zaštitu policijskog tjelohranitelja i dva obavještajna agenta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.