SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU

Bijes u Metkoviću zbog napada na liječnicu koja je jedina pomogla Gabrijelu

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell, Facebook

NAKON što je Index otkrio da Hrvatska liječnička komora najviše tereti dr. Kseniju Kaleb, pedijatricu Doma zdravlja Metković koja je jedina odmah primila i pregledala dječaka Gabrijela Bebića (a koji je preminuo dan kasnije) nakon što su ga odbili primiti na Hitnoj i u ordinaciji drugog pedijatra dr. Vladimira Krmeka, Indexu se javljaju roditelji ostale djece koja su tog dana bila u čekaonici DZ-a Metković.

>> Jedina koja će biti kažnjena je liječnica koja je pomogla Gabrijelu?

"Čim je ugledala Gabrijela i njegova oca, rekla je samo 'Mišo, ulazi!'"

Mija Ujević iz Metkovića za Index je ispričala da je sa svojim djetetom starim godinu i osam mjeseci, koje je imalo temperaturu, bila u čekaonici ambulante dr. Kaleb, s Gabrijelom i njegovim ocem te s još 10-ak druge bolesne djece.

"Osim mog bolesnog djeteta, u čekaonici je bilo još desetak bolesne djece koja su također bila vidno iscrpljena i virozna i tko zna što još, uključujući i malog Gabrijela. Kad je doktorica Kaleb izašla prozvati pacijenta, ugledala je Gabrijela i njegova oca i rekla je samo: "Mišo, ulazi". Nakon tri minute provedene u ordinaciji doktorica je izletjela vani, pomažući ocu nositi Gabrijela koji je gotovo bio bez svijesti, ponavljala je da helikopter mora što prije doći te su otrčali na Hitnu koja je kat niže. Nakon 15-ak minuta se vratila svojim pacijentima, misleći da je Gabrijela ostavila u pravim rukama na Hitnoj, gdje imaju dva doktora. Nastavila je raditi svoj posao i prozivati svoje male pacijente", ispričala je za Index Mija Ujević.

"Je li trebala ostaviti desetero bolesne djece nakon što je dječaka predala dvjema liječnicama na Hitnoj?"

Ujević kaže kako su je optužbe protiv liječnice Kaleb šokirale.

"Ne mogu a da se ne pitam, a i sve koji optužuju doktoricu, je li trebala ostaviti 10 djece koja su možda isto životno ugrožena, koja su iscrpljena, dehidrirana i tko zna što još, da čekaju sat i 20 minuta do dolaska helikoptera, ako već na Hitnoj postoje dva doktora? Mislim da je normalno da se doktorica Kaleb vratila svojim pacijentima. Ovako vas molim, kao što je bila kampanja #prekinimosutnju, da budemo i podrška doktorici Kaleb te da se jave svi koji su tog dana bili u čekaonici i svi koji su bili u čekaonici dr. Krmeka da svjedoče o toj situaciji", poručila je Mija Ujević.

Osim nje, Indexu se javilo još par roditelja koji su tog dana, kad je mali Gabrijel vraćen s Hitne i kad ga je medicinska sestra iz ordinacije dr. Krmeka odbila primiti, bili s djecom ispred ambulante doktorice Kaleb. Svi redom su iskazali podršku doktorici Kaleb.

"Bila sam u čekaonici s bebom od dva mjeseca, s još desetak roditelja s djecom do 3 godine. Doktorica Kaleb je brzo djelovala i nakon kratkog pregleda odvela Gabrijela i njegova oca na Hitnu. Otac je nosio dječaka, a ona papire. Sestra je za to vrijeme obrisala kvake i radnu površinu u ambulanti", rekla nam je jedna mama iz Metkovića i rekla da želi javno pružiti podršku doktorici Kaleb.

"Pri izlasku iz ordinacije, hodnik je bio prepun beba i djece, ali je doktorica odmah primila dječaka"

Mama Antonija za Index je pak rekla kako je ona s djetetom bila na pregledu kod doktorice Kaleb prije nego što je ušao mali Gabrijel.

"Čim smo izašli, doktorica Kaleb je primila Gabrijela i njegova oca, iako nije njen pacijent i iako su svi ostali čekali red. Prvo smo čekali samo moja dvomjesečna beba koja je došla na sistematski i nakon par minuta je stigao gospodin Bebić koji je rekao kako su ga poslali na kat jer je kod drugog doktora u prizemlju gužva. Pri izlasku iz ordinacije hodnik je bio prepun beba i djece, ali je doktorica odmah primila dječaka. U Domu zdravlja Metković doktorica Kaleb je jedina prava i odgovorna pedijatrica i moje dijete je kod nje uvijek sigurno, a i ja s njim", rekla je mama Antonija.

Građanska inicijativa "Sinovi i kćeri Neretve" u ponedjeljak, 14. siječnja u Metkoviću, organizira javni prosvjed potpore doktorici Kaleb.

"Također želimo uputiti javnu kritiku na neprofesionalni rad institucija kao što je Hrvatska liječnička komora. Od svojih prijašnjih uvjeta ne odstupamo i tražimo odgovore odgovornih. Hvala na razumijevanju i pokažimo kako se zajedno dostojanstveno dolazi do rješenja. Prosvjed počinje u ponedjeljak, 14. siječnja 2019., ispred pizzerije Maestro s početkom 15.30-16.30. Podrška Metkovskoj heroini dr. Kseniji Kaleb", stoji u pozivu na prosvjed objavljenom na Facebook stranici "Sinovi i kćeri Metkovića".

Predsjednica udruge pacijenata: Za dr. Kaleb nikad nismo primili pritužbu, a na šeficu Hitne je bilo puno pritužbi

Indexu se javila i predsjednica Udruge za zaštitu prava pacijenata Jasna Karačić koja je također šokirana nalazom Komore koja je najviše zamjerki u slučaju liječenja malog Gabrijela pronašla u radu doktorice Kaleb.

"Za doktoricu Kaleb nikad nismo primili pritužbe na njen rad. Istovremeno, naša je udruga primila brojne pritužbe na rad doktorice Marijane Matić, šefice Hitne u Metkoviću. Očito je da ju netko štiti jer smo primili pritužbe na njen rad i prije smrti dječaka Gabrijela Bebića. Pritužbe su se odnosile na nesavjesno liječenje i prijašnjih godina i sad. Mi smo pacijente upućivali na Hrvatsku liječničku komoru i oni su im slali pritužbe, no iz Komore nikad nisu reagirali. Bilo je pritužbi i prije da je vraćala djecu s Hitne pomoći i da im nije pomogla", rekla je za Index Jasna Karačić.

"Sumnjiv je što Komora taji nalaze"

Navodi kako je ovdje očito da Komora nešto zataškava.

"Činjenica je da je Hitna ta koja mora organizirati transport, stoga ne vidim kako može biti greška doktorice Kaleb da je otišla s djetetom i ocem na Hitnu. Treba ispitati i zašto je drugi pedijatar, doktor Krmek odbio primiti dijete. Ako je tada u smjeni, on je morao pružiti prvu pomoć. Naša udruga će tražiti od državnih tijela da se nadzor nad radom liječnika izostavi od djelatnosti Hrvatske liječničke komore. Komora ne bi smjela provoditi nadzor nad radom liječnika radi transparentnosti", rekla je Jasna Karačić.

Također je istaknula da je sumnjivo i to što Komora taji nalaze, objavili su samo šture informacije i nisu otkrili koji su bili članovi Povjerenstva za nadzor.

"Ministarstvo zdravstva je objavilo imena članova svoje inspekcije koji su proveli nadzor i oni su se pokazali fer u ovom slučaju. Zašto isto nije učinila Komora?" pita se Karačić.

Odgovor Komore o šefici Hitne nismo dobili

Index je poslao upit HLK o pritužbama protiv šefice Hitne Marijane Matić, a odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Podsjetimo, Index je jučer doznao i objavio informacije o nalazu Komore koja je najviše propusta pronašla u postupku doktorice Kaleb.

Komora je u nalazu najviše zamjerila doktorici Kaleb koja je jedina u Metkoviću pomogla nesretnom dječaku. Zamjeraju joj to da nije ostala na Hitnoj s dječakom i to da mu odmah u ordinaciji nije dala kisik i infuziju. A ona ga je, upravo misleći na dobrobit djeteta, odvela u 30 sekundi udaljenu Hitnu da bi mu se to sve to brže dalo jer je Hitna opremljena za hitne slučajeve. U pedijatrijskoj ambulanti ne postoji defibrilator koji je možda mogao zatrebati u reanimaciji životno ugroženog djeteta, a na Hitnoj postoji jer je ona jedina opremljena za liječenje životno ugroženog pacijenta. I na koncu, jedino ga je Hitna pomoć mogla prebaciti u splitsku bolnicu.

Odvjetnik dr. Kaleb: Nalaz Komore nije valjan i objektivan

Komora je propust našla i kod liječnice s Hitne koja je malenog Gabrijela primila u nedjelju u noći i poslala kući te kod liječnice koja je dječaka otpremila na helikopter, a da mu pritom nije dala dovoljno kisika i infuzije. No, kako smo naveli, najveći propust pronašli su u postupku doktorice Kaleb.

Kontaktirali smo ravnatelja Doma zdravlja Metković Mihovila Štimca, čija je zaposlenica doktorica Kaleb, no on nam je odbio dati izjavu o nalazu inspekcije Hrvatske liječničke komore. Kratko je rekao da ne može komentirati taj nalaz.

Potom smo zvali doktoricu Kaleb, a ona nas je uputila na svog odvjetnika Antonia Volarevića koji nam je rekao da su u nalazu HLK izostala načela svakog poštenog i pravno ispravnog postupanja. Ističe kako nalaz Komore ne smatra valjanim i objektivnim.

"U Pravilniku o stručnom nadzoru Hrvatske liječničke komore nažalost nigdje nije propisano da Komisija za stručni nadzor provodi nadzor objektivno, nepristrano i jednako prema svim liječnicima koji su subjekti nadzora. Pri donošenju ocjene o ispravnom ili neispravnom postupanju nužno je da se nadzorno tijelo na jednak način odnosi prema svakom subjektu nadzora i nužno je da se svaki dokaz – koji ide u prilog i koji ne ide u prilog subjektu nadzora – cijeni jednakom, objektivnom mjerom", rekao je za Index odvjetnik Volarević.

"Na žalost, ta osnovna načela svakog poštenog i pravno ispravnog postupanja izostala su i u nalazu Hrvatske liječničke komore izrađenom povodom izvanrednog nadzora liječnika koji su pružali ili trebali pružiti neposrednu zdravstvenu zaštitu sada pok. Gabrijelu Bebiću", dodao je Volarević.

"Komisija za nadzor potpuno propustila utvrđivati i komentirati postupke ili propuste određenih liječnika"

Nadalje navodi kako je "iz nalaza razvidno da su članovi Komisije za nadzor potpuno propustili utvrđivati i komentirati ili su tek šturo komentirali postupke ili propuste određenih liječnika i zdravstvenih djelatnika, a dok su u odnosu na druge liječnike sasvim neopravdano preuveličali značaj njihovog postupanja u negativnom kontekstu".

"Također, uopće nije objektivno ispitana uloga i značaj postupka zdravstvene djelatnice koja je, prema navodima svjedoka, u ključnom trenutku samovoljno odbila zahtjev Gabrijelova oca da dječak bude žurno primljen kod liječnika pedijatra u ordinaciju. Uopće nije obrađeno pitanje zbog čega je dječak posljednjeg dana u teškom stanju ponovno s Hitne poslan da čeka kod pedijatra. Time su u potpunosti ignorirane informacije koje su od iznimnog značaja za pravilna utvrđenja iz nalaza Komisije Hrvatske liječničke komore. Iz tog razloga predmetni nalaz Liječničke komore ne može se uzeti kao relevantan dokument na temelju kojega bi se mogli donositi ozbiljni zaključci o tome tko je i u kojoj količini doista učinio stručni propust, odnosno je li i koji od tih propusta doista bio presudan za tragičan ishod", rekao nam je odvjetnik liječnice Kaleb.

"Stoga takav nalaz u bitnim elementima ne držimo valjanim i objektivnim i čvrsto vjerujemo da će daljnja ispitivanja biti vršena objektivno, na pravičan i jednakovrijedan način prema svim sudionicima ovog tragičnog slučaja. To je u interesu ožalošćene obitelji, prozvanih liječnika, ali i cjelokupne hrvatske javnosti", rekao je za Index odvjetnik Volarević.

Istovremeno, kako doznajemo, Komora ne tereti drugog pedijatra koji nije primio dječaka, ni njegovu medicinsku sestru koja je ocu poručila da je gužva i da ode na Hitnu (iako su ga s Hitne to isto jutro poslali pedijatru). Nadalje, Komora propust ne vidi u tome da su dječaka neprestano vraćali s Hitne. Također ne vide ništa sporno u tome što je dijete odvezeno helikopterom na koji se čekalo sat i 20 minuta, a brže bi stigao kolima Hitne pomoći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.