KOLAPS ZDRAVSTVA

Biblije postavljene po cijeloj bolnici u Puli, evo tko stoji iza toga

Foto: FaH/Pixsell/Patrik Macek

NAKON što smo objavili da su u pulskom rodilištu postavljene Biblije, sad su nam iz bolnice odgovorili da su ih postavili po svim odjelima.

"Biblije, točnije primjerci Novog zavjeta postavljeni su u prosincu 2018. godine u svim odjelima naše bolnice, a ne samo u rodilištu", rekla nam je ravnateljica bolnice Irena Hrstić.

>>U pulskom rodilištu ženama podijelili Biblije

Peteročlanom Etičkom povjerenstvu bolnice obratio se, kaže ravnateljica, predstavnik pulske podružnice The Gideon International sa zamolbom provođenja akcije podjele besplatnih primjeraka Novog zavjeta.

Etičko povjerenstvo na svojoj sjednici 22. studenog 2018. godine, potom je, dodaje, dalo suglasnost te su tada knjige dostavljene u Upravu i raspoređene po odjelima.

Iza svega stoji kršćanska organizacija iz SAD-a

"Prema preporuci Etičkog povjerenstva knjige se mogu postaviti u sobama, a u slučaju individualnog uručivanja potrebno je upitati svakog bolesnika ponaosob želi li preuzeti primjerak (upit od strane predstavnika, a ne od zaposlenika bolnice)", navodi Hrstić.

Knjige im je, navodi Hrstić, donirala pulska podružnica kršćanske organizacije The Gideon International.

"Nema velikog interesa među pacijentima za čitanje Biblije"

"Do Vašeg upita Uprava nije imala nikakvih prijava neprimjerenog ponašanja po toj osnovi, niti prijava da ikome ti primjerci smetaju. Istina, prema povratnim informacijama s odjela nema ni velikog interesa među hospitaliziranim pacijentima za čitanje", rekla je za Index ravnateljica pulske bolnice Irena Hrstić.

Inače, The Gideon International je kršćanska organizacija posvećena distribuciji primjeraka Biblije na preko 95 jezika i 200 države u svijetu, ponajviše po hotelima i motelima. Organizacija je nastala 1899. godine u gradu Janesville, državi Wisconsin, kao prva američka organizacija usredotočena na propovijedanje evanđelja.

>> Je li pulska bolnica osim Biblija rodiljama podijelila i ostale knjige?

"Prema svim vjernicima pristupamo isto"

S besplatnom distribucijom Biblija, po čemu su poznati, počeli su 1908. godine, kada su prve Biblije podijeljene i postavljene po sobama hotela Superior u gradu Superior u Montani, a dosad su podijelili više od 2 milijarde Biblija. Sjedište Gideon International nalazi se u gradu Nashville, Tennessee, u SAD-u.

Ravnateljica pulske bolnice Indexu je ranije odgovorila da po pitanju vjerskog opredjeljenja postupaju prema svima na isti način, no da u rodilište nisu postavili i druge vjerske knjige jer od drugih vjerskih zajednica nisu dobili takav upit.

Međutim, navodi kako su od pripadnika drugih vjerskih zajednica postojali drugi pojedinačni zahtjevi (primjerice dolazak duhovnika ili omogućavanje prostora i vremena molitve) što im je, navodi, i omogućeno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.