Bez natječaja: Baldasar odabrao organizatore gradskih manifestacija koje će plaćati njegov nasljednik

Foto: FAH

PODOSTA kritike priskrbio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar načinom na koji su ovaj tjedan odabrani organizatori gradskih manifestacija. Nije bio javni natječaj, nego javni poziv, bez mogućnosti žalbe, a organizator Splitskog karnevala odabran je na čak tri godine, što znači da će teret financiranja od 300 tisuća kuna godišnje snositi onaj tko nakon Baldasara dođe u Banovinu.

Blamaža sa techno partyjem na Peristilu bez posljedica, organizatoru tri godine Karnevala i 900 tisuća kuna

Tehnički, biralo je Stručno povjerenstvo Turističke zajednice i predstavnika Grada Splita, no mnogi su skloni zaključiti da je to čisto forme radi te da je upravo splitski gradonačelnik imao presudnu riječ prilikom odabira kandidata.

Tim više, iznenadio je odabir Split Eventa za organizatora tri godine Karnevala. Vlasnik je Miljen Chovan, koji je i lani organizirao Karneval, ali i karnevalski tehno party na Peristilu, koji je naprasno otkazan nakon reakcije gnjevnih građana i pročelnika Konzervatorskog odjela Radoslava Bužančića, koji je, nakon uvida u situaciju na terenu, odmah nazvao Baldasara i zaprijetio mu sankcijama ako ne prekine Chovanov program na Peristilu.

Evo, prošlo je bez ikakvih sankcija, Chovan je dobio organizaciju Karnevala na još tri godine i financijsku podršku grada od gotovo milijun kuna.  

Gotovo dva milijuna kuna: Mrduljašu i Festival i Nova godina

Glavni dobitnik Baldasarovog "izvlačenja" je Tomislav Mrduljaš, čijem je Dalmacija Koncertu povjereno organiziranje Splitskog festivala, također na razdoblje od tri godine. Mrduljaš će za organizaciju festivala lakih nota na Prokurativama dobivati godišnje po pola milijuna kuna, u tri godine, dakle, milijun i pol.

Za festival je konkurirala i tvrtka Dani Dioklecijana Tonča Šundova, vlasnika Kanala 5, no bez uspjeha. Mrduljaš je potukao Šundova i u pozivu za organizaciju Nove godine, koju će Grad Split financijski potpomoći sa 450 tisuća kuna. Šundov je ponudio Severinu, a Mrduljaš Grašu, Stručnom povjerenstvu u kojem sjede predstavnici Grada Splita i Turističke zajednice više se svidio Grašo. Index ih je pitao zbog čega su njemu dali prednost, odnosno, koji su bili kriteriji za odabir organizatora, kao i zbog čega nije dopuštena žalba te da navedu razlog zbog čega se organizacija Karnevala dodjeljuje na tri godine, a ne na godinu dana, kao dosad. 

Najvažniji kriterij: Grašo zabavniji od Severine?!

"Turistička zajednica nije obveznik primjene Zakona o javnoj nabavi, tj, raspisivanja javnog natječaja pa je raspisan javni poziv. Stručno povjerenstvo u sastavu predstavnika Grada Splita i Turističke zajednice donijelo je odluku o organizatorima manifestacija. Premda nije zakonska obveza, u slučaju žalbe, ista se uvažava i daje Stručnom povjerenstvu na uvid i daljnje postupanje. Organizacija festivala i dosad  se ustupala na tri godine, a Turističko vijeće je donijelo odluku, ponukani dobrom praksom, da se organizatori složenih projekata biraju na tri godine kako bi se održao kontinuitet i kvalitet manifestacija. Kriteriji za odabir organizatora su bili razni, ovisno o manifestaciji. Za organizaciju Nove godine kriteriji su bili iskustvo i reference, sadržaj koncerta i kvaliteta sadržaja, medijska pokrivenost događaja... Svakako najvažniji kriterij prilikom odabira izvođača bio je pružiti Splićanima i turistima najzabavniju večer u godini. Prepuna Spaladium arena i brojna priznanja poput Grand Prix nagrade 55. Splitskog festivala pokazatelj su da je upravo Petar Grašo izvođač koji će svim nama pružiti noć za pamćenje. Severinu ćemo ove godine imati priliku doživjeti u ulozi carice povodom nadolazećih Dana Dioklecijana", odgovorili su iz Turističke zajednice Grada Splita.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.