Beroš: Ima još sumnjivih slučajeva, jedan je u Varaždinu. Neki su jeli slane štapiće

Foto: Screenshot

Ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti u saboru o trovanjima nakon konzumacije bezalkoholnih pića.

"Sve institucije rade svoj posao, zdravstveni sustav je spreman, postupamo prema protokolu. Pravodobno su obaviješteni policija, DIRH i DORH. Imamo nekoliko novih bolesnika. Četiri pacijenta su u KBC-u Zagreb, jedan na opservaciji u Vinogradskoj i jedan u Varaždinu", rekao je. Podsjetimo, to su četiri nova slučaja u odnosu na one o kojima je Beroš izvijestio jučer. Ukupno je šest novih sumnjivih slučajeva, a sedmi je čovjek koji je još prije četiri dana hospitaliziran u Rijeci s kemijskom ozljedom jednjaka nakon konzumiranja Romerquellea

Pacijenti su s blažim simptomima i većina će biti otpuštena na kućno liječenje”, rekao je ministar.

"Dvoje je u direktnoj vezi s konzumacijom pića. Mjesta panici nema, ali određenom oprezu ima", rekao je.

"Nisu svi pili ista pića. Neki su jeli slane štapiće"

"Nisu svi pili ista pića. Neki su rekli da su jeli slane štapiće. Moramo sve povezati, a ne plašiti javnost. Kad se određena veza uspostavi, javnost će biti obaviještena, a do tada preporuka da se pije voda iz vodovodnog sustava", rekao je.

Zašto je javnost obaviještena tek jučer?

"Čekali su nalaze, u ovom trenutku još nemamo nalaze. Situaciju je promijenilo to što su se novi slučajevi počeli pojavljivati u drugim gradovima. Analiza koje bi decidirano pokazale o čemu se radi još uvijek nema. Nakon prve ozljede u Rijeci nije bilo moguće reći o čemu je riječ. Konzumacija pića je mogla biti incidentalna, piće je na neki način moglo biti promijenjeno… Pitanje je zašto je do toga došlo. Kad smo saznali za novi slučaj, izašli smo u medije. Izašli smo onda kada smo procijenili da realna opasnost postoji", rekao je.

Novinari su ga pitali o činjenici da je stvorena panika jer su institucije šutjele i počele su se širiti poruke WhatsAppom i drugim aplikacijama. 

"Te informacije su bile lažne i krivotvorene. Institucije ove države, budite sigurni, utvrđuju tko je pustio takve lažne, krivotvorene informacije u javni prostor", rekao je. 

Kada će stići nalazi?

"Morate pitati one institucije koje su za to nadležne", rekao je. 

"Nisu točne poruke koje su se širile. Bila je lažna informacija jer i dandanas imate samo jednog ozljeđenika u Rijeci, a govorilo se da ih je više. I slike su bile lažne", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.