Belgijski poljoprivrednici blokirali drugu najprometniju luku u EU

Screenshot: X

Stotine poljoprivrednika blokirale su u utorak ceste oko Belgije luke Antwerp, signalizirajući nove probleme u prijevozu robe koji je već poremetila kriza u Crvenom moru.

Antwerp-Bruges zauzima drugo mjesto na ljestvici najprometnijih luka u EU s 254 milijuna tona pretovarenog tereta u 2022., po podacima Eurostata. Na prvom je mjestu Rotterdam s 427 milijuna tona, a na trećem Hamburg sa 103 milijuna tona.

Zbog krize u Crvenom moru brojne logističke kompanije preusmjeravaju brodove oko Rta dobre nade, a mnogi nastavljanju putovanje prema lukama na sjeveru Europe koje u takvim uvjetima bilježe snažan rast prometa. 

Od studenog jemenski pokret Ansar Allah napada brodove povezane s Izraelom u Crvenom moru, tražeći obustavu operacija izraelske vojske u palestinskom Pojasu Gaze i dostavu humanitarne pomoći Palestincima. Pokret predvodi vijeće koje vlada gušće naseljenim dijelovima Jemena.

Od sredine siječnja SAD i Britanija uzvraćaju napadima na ciljeve u Jemenu, ističući da žele zaštititi plovidbu. Jemenski pokret odgovorio je uključivanjem na popis meta američkih i britanskih brodova.

"Tvrtke gube milijune eura"

Belgijski poljoprivrednici blokirali su pak u utorak ceste na prilazu luci Antwerp-Bruges, pridruživši se valu prosvjeda širom Europe protiv visokih troškova proizvodnje, postroženih ekoloških propisa i jeftine uvozne konkurencije. 

„Poslovanje je iznimno poremećeno. Teret se ne može isporučiti niti preuzeti jer su kamioni zaustavljeni, a radnike puštaju tek nakon dugotrajnog čekanja", rekao je direktor udruge kompanija koje upravljaju lukama Alfaport VOKA Stephan Van Fraechem.

Blokada košta tvrtke koje posluju u luci milijune eura "zbog sukoba u kojem ne sudjeluju", naglasio je Van Fraechem.

Čelnik najveće udruge poljoprivrednika u Francuskoj FNSEA rekao je u utorak da bi prosvjedi mogli biti nastavljeni ako vlada ne poduzme odlučnije mjere kako bi udovoljila njihovim zahtjevima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.