Belgija ukinula imunitet ženi belgijskog veleposlanika koja je ošamarila prodavačicu

Screenshot: YouTube

BELGIJA povlači svog veleposlanika u Južnoj Koreji nakon što je njegova supruga napala dvije prodavačice u trgovini u Seulu.

Belgijsko veleposlanstvo priopćilo je kako je ministrica vanjskih poslova Sophie Wilmes odlučila da je u najboljem interesu bilateralnih odnosa da se ovoga ljeta ukine mandat veleposlaniku Peteru Lescouhieru koji zadnje tri godine djeluje kao veleposlanik u Seulu.

"Iako je Lescouhier predano služio svojoj zemlji, trenutna mu situacija ne dopušta da neuznemireno izvršava svoj posao", navelo je danas veleposlanstvo.

Oduzet imunitet?

Belgijska vlada također je ukinula diplomatski imunitet Lescouhierovoj supruzi Xiang Xueqiu kako bi južnokorejska policija mogla istražiti incident.

Međutim, južnokorejsko Ministarstvo vanjskih poslova navelo je kako je njen imunitet samo djelomično ukinut i da Xueqiu i dalje ima zaštitu od kaznenih postupaka ili kažnjavanja, piše AP.

Lescouhier se početkom ovog mjeseca ispričao u ime svoje supruge. Kazao je da je neprihvatljiv bilo kakav oblik fizičkog nasilja, unatoč tome što je "ona možda imala razloga za ljutnju zbog načina na koji su se prema njoj odnosili u trgovini".

Vratila se u dućan i ošamarila djelatnicu

Na snimci koja se pojavila na društvenim mrežama vidi se kako se Xiang 9. travnja sukobila s dvije djelatnice trgovine odjećom, nakon što ju je jedna od njih zaustavila vjerujući da je možda ukrala jaknu koju je nosila na sebi.

Djelatnica, koja je željela ostati anonimna, rekla je CNN-u da nije razumjela što Xiang govori i da je pokušala vidjeti etiketu na jakni. Zaustavila je suprugu veleposlanika izvan trgovine i kada je vidjela da jakna nije ukradena iz dućana, ispričala se na engleskom i vratila unutra. No Xiang se zatim također vratila u trgovinu, ljutito gurnula jednu djelatnicu i zatim je ošamarila.

Belgijsko veleposlanstvo nije navelo kada točno prestaje Lescouhierov mandat ili tko će biti njegova zamjena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.