Bahati ministri imaju novu nevjerojatnu izliku za nerad

Foto: Index/Goran Stanzl/Pixsell

MINISTAR vanjskih poslova Gordan Grlić Radman danas je još jednom pred novinarima demonstrirao svoju sklonost da ne mućne glavom, već šeširom prije nego što progovori. Upitan jutros da komentira probleme s imovinskom karticom kolege iz vlade Milana Kujundžića, Grlić Radman se prvo izvlačio na to kako je Kujundžić ugledni liječnik, da bi onda ispalio sljedeće: "Vidim da mediji prate te stvari umjesto da prate naše predsjedanje Vijećem EU-a i ministre koji su bili u Bruxellesu.”

>> HDZ-ov ministar: Mediji prate imovinske kartice umjesto našeg predsjedanja EU-om

Grlić Radman je poznat po brzopletom jeziku, što je veliki minus za šefa diplomacije, ali zna biti od koristi za hrvatsku javnost, jer ministar u bujici riječi koju inače izgovara pred novinarskim mikrofonima često nehotice izgovori i poneku istinu. 

Predsjedanje kao izlika

Ovaj put je podsjetio na neutaživu želju vlade Andreja Plenkovića da uređuje i usmjerava izvještavanje medija, kao i na neukusno uvjerenje ministara o vlastitoj važnosti. Pa je tako Grlić Radman uvjeren da protokolarni sastanci hrvatskih ministara s kolegama iz Europske unije odjednom trebaju biti najvažnija medijska tema, dok se mogućim malverzacijama tih istih ministara uopće ne treba baviti. 

Kujundžićevim kolegama je na korištenje ponuđen i izgovor kako nisu uspjeli upratiti detalje nove afere jer su se bavili europskim poslovima, kako je mrmljao Grlić Radman, ali i ministar financija Zdravko Marić.

Radman se samo nastavlja na priču svog šefa Plenkovića

Osebujni hrvatski inoministar se samo naslanja na narativ vlastitog šefa, premijera Plenkovića, koji već tjednima ponavlja da je predsjedanje Hrvatske Europskom unijom “povijesni događaj” te se žali da mediji rad njegove vlade i ministara predstavljaju u previše crnim tonovima. 

Čini se da je Plenković početak predsjedanja čekao u uvjerenju kako će ono samo po sebi baciti u drugi plan sve hrvatske probleme, kao i probleme njegove vlade iz koje je pola ministara otišlo zbog raznolikih muljaža. To se nije dogodilo, jer ostatak Hrvatske ne osjeća jednaku strast za predsjedanje kao premijer kojemu je Bruxelles smisao života, pa sada imamo vladu koja obitava u paralelnoj stvarnosti u kojoj je sastanak europskih ministara događaj dana umjesto konkretnih problema hrvatskih građana, čime bi se prvenstveno trebali baviti.

Kako je krenulo, čini se da bavljenje europskim poslovima postaje omiljena izlika hrvatskih ministara i institucija kada ih se upita što rade u vezi akutnih problema i kako komentiraju unutarnjopolitičke afere. Na pitanja novinara o presudi županu Alojzu Tomaševiću za obiteljsko nasilje ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković odgovorio je da nije pratio jer je imao europski sastanak. Na upit Indexa o luksuznim salonima na Plesu iz vlade odgovaraju da odgovora nema jer je glasnogovornik Marko Milić u Davosu. I tako dalje, unedogled.

Administracija koja ne zna voditi 4 milijuna ljudi sada ima obaveze za 500 milijuna

Nalazimo se u situaciji u kojoj administracija koja se pokazala nesposobnom uspješno voditi zemlju od četiri milijuna stanovnika odjednom mora odrađivati obaveze koje se tiču budućnosti 500 milijuna stanovnika. Nije ni čudo što ministri sami sebi čestitaju, kao da su i sami sebe dosad iznenadili izostankom gafova. Moguće je da se neki Plenkovićevi ministri, primjerice oni koje je nedavno iz provincijske opskurnosti doveo u vladu, jako impresionirani svojim europskim sastancima, ali njihov posao je primarno dobrobit hrvatskih građana. 

Ne može cijela Hrvatska stati da bi Plenković dobio svoj šestomjesečni medeni mjesec predsjedanja Vijećem Europske unije, već premijer i njegovi ministri moraju naći bolji balans između europskih i hrvatskih poslova, te se prestati čuditi ko pura dreku što njihove protokolarne aktivnosti nisu jednako zanimljive kao ministarske malverzacije s nekretninama.

Hrvatska svakodnevica traje i tijekom predsjedanja

U Hrvatskoj i dalje muževi i dalje tuku žene i za to dobivaju uvjetne kazne (i pritom ostaju na dužnosti župana) pa se istražuju uzroci požara u kojem je izgorjelo šest staraca, i dalje se trese Split nakon trostrukog ubojstva, i dalje isplivavaju dokazi policijskog šikaniranja migranata, i dalje bivši policajcu i specijalci reketare poduzetnike, i dalje su dijelovi države poput pustinje, i dalje se raspada zdravstveni sustav, i dalje se događa hrvatska svakodnevica koju predsjedanje ne može ni pozlatiti ni pauzirati.

Što se prije Plenković i njegovi ministri naviknu na to da predsjedanje Europskom unijom neće proći kao prihvatljivo objašnjenje za njihov nerad ili štit od njihovih afera, to će nam svima biti lakše. 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.