Australci spasili Matu Stipinovića iz oceana. Sad ga traže zbog šverca hrpe kokaina

Screenshot: Twitter

AUSTRALSKA policija je uhitila jednog, a traga za još dvojicom muškaraca koji su 1. veljače spašeni iz oceana. Od utapanja ih je spasio prijenosni frižider za koji su se držali, a policiji su objasnili kako su bili u ribolovu kad im se brod prevrnuo. Međutim, kasnije je otkriveno 365 kg kokaina na najmanje dvije lokacije, a policija je to povezala s njima. Sumnjiči ih se za umiješanost u međunarodnu isporuku droge.

Uhićeni muškarac, Aristides Avlontis, suočava se s optužbom za uvoz droge namijenjene za prodaju, objavila je australska savezna policija (AFP). Policija još uvijek traga za Matom Stipinovichem (49) i Karlom Whitburnom (45), od kojih je jedan registrirani vlasnik prevrnutog broda. Vjeruje se da su njih dvojica u australskoj saveznoj državi Zapadnoj Australiji, piše BBC.

Lokalna policija utvrdila nedosljednosti u iskazima trojca

Vlasti su isprva pohvalile trojac koji je spašen u blizini Eclipse Islanda, 17 km južno od Albanyja u Zapadnoj Australiji, izdavši priopćenje za javnost u kojem su poručili da je slučaj "istaknuo važnost nošenja prsluka za spašavanje". Međutim, lokalna policija je ubrzo utvrdila nedosljednosti u priči trojca te je kontaktirala saveznu policiju koja je započela istragu. 

Šest dana nakon što su muškarci spašeni, na plaži 54 km zapadno od Albanyja pronađen je paket omotan crnom plastikom koji je sadržavao pakete kokaina. Policija vjeruje da je droga prikupljena iz oceana i prebačena na obalu u čamcu. Sljedeći dan otkriven je prevrnuti kruzer s osam slično zamotanih paketa u kabini, od kojih je svaki sadržavao oko 40 kg kokaina.

Vršitelj dužnosti zapovjednika AFP-a Graeme Marshall rekao je da bi zapljena droge zadala "značajan udarac" kriminalcima. "AFP procjenjuje da je ova zapljena zajednici uštedjela više od 235 milijuna dolara štete povezane s drogom, uključujući povezani kriminal, zdravstvenu skrb i gubitak produktivnosti", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.