KORONAVIRUS

Argentina produljila mjere izolacije, u Brazilu u jednom danu umrlo 965 ljudi

Foto: EPA

ARGENTINSKA vlada je u subotu za Buenos Aires produljila mjere ograničenja kretanja do 7. lipnja i postrožila neke prethodne ublažene mjere zbog stalnog rasta broja novozaraženih u glavnom gradu posljednjih dana. 

Vlasti će pojačati nadzor prometa između prijestolnice i provincije Buenos Airesa, područja s drugom najvećom koncentracijom slučajeva zaraze u zemlji, rekao je predsjednik Alberto Fernandez na konferenciji za tisak koju je prenosila televizija.

Poslovne aktivnosti u nekim od najnapučenijih četvrti grada i pristup javnom prijevozu također će biti reducirani. Nekim gospodarskim djelatnostima je u prethodnom produljenju mjera izolacije bilo dopušteno da se ponovno pokrenu, no sada će se morati ponovno zatvoriti. 

Mjere izolacije, koje su trebale završiti u nedjelju, uvedene su 20. ožujka, no dužnosnici su ih u nekim dijelovima zemlje ublažili. Argentina je zabranila komercijalne letove do 1. rujna, što je jedna od najstrožih mjera za putovanja uvedenih u svijetu tijekom pandemije. 

Argentina jučer zabilježila 704 nova slučaja zaraze

U subotu je Argentina zabilježila 704 nova slučaja zaraze, što je u toj zemlji jedno od najvećih povećanja broja zaraženih u danu otkako je počela pandemija. Do sada je u Argentini zabilježeno 11.353 slučajeva zaraze, većinom u Buenos Airesu gdje su posebno teško pogođene najsiromašnije četvrti, pokazuju službeni podaci. Do sada je u toj zemlji od covida-19, bolesti koju uzrokuje novi koronavirus, umrlo 445 osoba.   

Fernandez je rekao da je rast broja zaraženih bio glavni čimbenik u donošenju odluke o produžetku mjera izolacije u Buenos Airesu, gdje je zabilježeno 87 posto svih novih slučajeva zaraze u posljednja dva tjedna. 

"Dobro nam ide i zahvaljujem svima, no još se mnogo mora učiniti", rekao je Fernandez.

U Brazilu u jednom danu 965 umrlih

Argentina još uvijek ima manji broj zaraženih i smrtnih slučajeva uslijed covida-19 nego većina zemalja u regiji gdje je pandemijom posebice pogođen Brazil koji ima drugi najveći broj slučajeva zaraze u svijetu, 347.398, i 22.013 smrtnih slučajeva.

Brazil je u subotu zabilježio novih 965 smrtnih slučajeva uslijed zaraze novim koronavirusom, no vjeruje se da je stvaran broj slučajeva zaraze i umrlih veći od službenih brojeva koje iznosi vlada jer ta zemlja još nema dovoljno kapaciteta za provedbu testiranja. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocijenila je u petak da je "novi epicentar" pandemije covida-19 postala Južna Amerika i istaknula da je Brazil posebno teško pogođen širenjem te bolesti.

Stanje u Južnoj Americi se pogoršava, rekao je Michael Ryan, direktor programa WHO-a za izvanredna stanja i ocijenio da je "Južna Amerika na neki način postala novi epicentar bolesti". 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.