Appelt: Bechtel je ostao dužan preko 100 milijuna kuna, neka ih Žužul vrati

"VOLIO bih da bivši ministar Žužul vrati novce koje je Bechtel ostao dužan Hrvatskoj, jer on je lobirao za tu tvrtku i zalagao se da dođe u Hrvatsku", rekao je danas u emisiji Nedjeljom u 2 istraživački novinar Hrvoje Appelt o svoti od 110 milijuna kuna koje je na ime eksploatacije mineralnih ruda Hrvatskoj ostao dužan zloglasni Bechtel.


Appelt je objavio informaciju koju je prije nekoliko dana dobio od državnih službi, nakon što je istražio navode Miomira Žužula o svom ponosu zbog toga što je Bechtel radio u Hrvatskoj. Po informacijama državnog inspektorata, Bechtel je zbog eksploatacije bez rudarske koncesije na jednom nalazištu izvadio rude u vrijednosti od 52, a na drugom rude u vrijednosti od 58 milijuna kuna. "Gospodin Žužul ima pravo na mišljenje o svom ugledu, ali bilo bi lijepo da objasni ovo", rekao je Appelt komentirajući Žužulove izjave o svojoj nepovezanosti s bilo kojom aferom s kojom ga se povezivalo.


Prijetnje i policijska pratnja

Appelt, koji je nedavno podigao veliku prašinu svojim govorom u Saboru, u kojemu je detaljno iznio na vidjelo povezanost državnih dužnosnika i vodećeg hrvatskog novinskog izdavača, u emisiji je progovorio o svim velikim aferama na kojima je radio i nakon kojih su na njega vršeni pritisci. Appelt trenutno ima neprestanu policijsku pratnju zbog prijetnji koje je dobio u listopadu prošle godine, kad mu je dostavljeno pismo na kojemu je pisalo "mrtav". U tjednima prije toga pred ulazna vrata zgrade mu je postavljen lampaš koji je gorio tjedan dana, a u isto vrijeme mu je pod automobil postavljena naprava za koju se nakratko vjerovalo da je bomba, a ispostavilo se da je bila svjetleća igračka.

"To, naravno, nije sve. Prije ovih događaja dobio sam razglednicu na adresu redakcije da sam zbog tekstova Slobodanu Ljubičiću i njegovih netransparentnih poslova u Zagrebačkom holdingu na listi za odstrel, zajedno sa članovima moje uže i šire obitelji", rekao je Appelt, čije su pisanje često pratili osobni i profesionalni problemi. Kad je prvi put pisao o Milanu Bandiću i njegovoj pijanoj vožnji, ispričao je, prvo je dobio otkaz u gradskoj rubrici Jutarnjeg lista, ali ga je ipak spasilo uredništvo i smjestilo u redakciju unutarnje politike. Problemi nisu prestali, a u nadolazećem vremenu Appelt je pisao o kontroverznim temama i aferama kao što su Imostroj, satovi, Holding, Bandićev stan i fiktivni razvod. "Nagrada" za posao nakon 11 godina je otkaz u EPH.

"Pavić je postao prepohlepan"

"Nagradili su me oni koji se boje sudskog i kaznenog progona", rekao je Appelt. Appelt vjeruje kako Ninoslav Pavić, predsjednik Uprave EPH, nije propagandist, ali kako mu je "otupila oštrica" nakon što se osim izdavaštvom počeo baviti i drugim djelatnostima u kojima je direktno ovisan o državnim novcima i subvencijama. "Kad se to dogodilo, ja sam očigledno postao suvišan", rekao je Appelt.

Takva situacija u kojoj je izdavač koji ima praktički monopol na tržištu postao "prepohlepan" stvorila je medijsku atmosferu u kojoj su glavnu ulogu preuzeli tabloidi. "Nažalost, žutilo je preuzelo medijski prostor i nema ozbiljnih istraživačkih novina", rekao je. Appeltov odgovor na to je ideja o osnivanju prve nezavisne novinske agencije u kojoj bi radilo 10, 15 novinara, a čiji bi zadatak bio "davati javnosti točne i pravodobne informacije javnosti", dok bi agenciju trebali financirati građani.

"Medijske slobode u Hrvatskoj su danas na najnižoj grani, zato što državne institucije ne funkcioniraju, sprega vlasnika medija i državnih dužnosnika prevelika je i dok se to ne promijeni neće krenuti na bolje. Političari su ucijenili vlasnike, vlasnici urednike, urednici novinare, a to je stvorilo atmosferu u kojoj je novinarstvo profesija u kojoj se uzima najviše Xanaxa", rekao je Appelt.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.