Anketa: Ni jedna druga zemlja osim Britanije ne bi glasala za izlazak iz EU-a

Foto: 123rf

S OBZIROM na to da u zadnje vrijeme Brexit zauzima naslovne strane svih utjecajnih medija i da je javnost diljem Velike Britanije podijeljena glede izlaska te zemlje iz EU-a, postavilo se pitanje kako druge zemlje gledaju na tu opciju – jesu li lojalne ideji Europske unije ili se ipak razmišlja o mogućem izlasku iz te organizacije.

Stoga je među članicama Europske unije provedena anketa koja otkriva kako bi različite zemlje EU-a glasale ako bi im se na referendumu pružila mogućnost obnove članstva u EU, piše The Independent.

Čak i euroskeptične zemlje za ostanak u EU

Prema rezultatima ispitivanja, čak i u zemljama poput Francuske i Italije, koje slove za najviše euroskeptične od svih zemalja EU-a, podrška Europskoj uniji iznosi 74%, odnosno 72%. U Grčkoj, koja prolazi kroz ekonomsku krizu i koja ima stopu nezaposlenosti od 39%, 75 posto građana ipak podržava ostanak u EU.

Dapače, mnoge zemlje bilježe još veću potporu ideji Europske unije. Tako u Irskoj, Nizozemskoj i Švedskoj 90% građana želi ostati unutar ove Unije. U Rumunjskoj 91%, a u Njemačkoj 89%.

Jačanje desnih stranaka

Mada se u zadnje vrijeme govori o sve većem političkom priklanjaju konzervativnoj desnici u Europi, izgleda da takav politički trend ne utječe drastično na stavove stanovnika prema ostanku u EU. Upravo suprotno, podrška ostanku u Europskoj uniji porasla je u nekim zemljama nakon što je Britanija glasala za napuštanje EU-a.

Dakle, premda je za sada još uvijek neizvjesna sudbina Velike Britanije unutar Europe, za druge članice stvari su sasvim jasne – čini se da su naučile iz grešaka Britanije te im neosporno odgovara ostanak unutar Europske unije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.