Amerikanac koji je neovlašteno ušao u Sjevernu Koreju je vojnik iz Teksasa

Foto: EPA

Amerikanac koji je prešao preko granice Južne Koreje u Sjevernu Koreju je vojnik Travis King, javljaju svjetski mediji. Riječ je o američkom vojniku koji je odslužio gotovo dva mjeseca u južnokorejskom zatvoru zbog napada. Američki dužnosnici tvrde da je neovlašteno ušao u zemlju.

U ponedjeljak je pušten i trebao je biti poslan kući u Teksas, gdje se trebao suočiti s dodatnim vojnim disciplinskim mjerama i otpuštanjem iz službe. King je postao prvi Amerikanac pritvoren u Sjevernoj Koreji u gotovo pet godina.

Prešao granicu tijekom obilaska pograničnog sela

Američki dužnosnici su za AP rekli da je King bio na putu za zračnu luku i da je trebao biti prebačen u Fort Bliss u Teksasu, ali je uspio izbjeći svoju pratnju i pridružio se obilasku korejskog pograničnog sela Panmunjom.

"Vjerujemo da je trenutno u pritvoru u Sjevernoj Koreji i radimo s našim kolegama iz sjevernokorejske vojske na rješavanju ovog incidenta", napisalo je zapovjedništvo UN-a jučer na Twitteru.

King je ispraćen do zračne luke u Južnoj Koreji, ali je zatim napustio zračnu luku i kasnije se pridružio obilasku zajedničkog sigurnosnog područja u korejskom pograničnom selu Panmunjom. Južnokorejski izvještaji kažu da je pobjegao preko granice jučer poslijepodne dok je bio u obilasku sa skupinom posjetitelja, uključujući civile.

Ostaje nejasno je li King planirao bijeg u Sjevernu Koreju. Državni mediji Sjeverne Koreje nisu odmah izvijestili o prelasku granice. Tajnica za tisak Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je da SAD radi sa Sjevernom Korejom na "rješavanju ovog incidenta".

Majka vojnika: Želim da mi se sin vrati kući

Majka američkog vojnika Claudine Gates iz Racinea u Wisconsinu kaže da samo "želi da joj se sin vrati kući". Za ABC News je ispričala da se sa sinom zadnji put čula prije nekoliko dana. "Tada je rekao da će se uskoro vratiti u svoju bazu u Fort Blissu. Ne mogu vjerovati da bi moj sin učinio tako nešto. Samo želim da se Travis vrati kući", rekla je vojnikova majka. 

Američki i južnokorejski stražari vikali su "uhvatite ga" dok su bezuspješno pokušavali spriječiti američkog vojnika Travisa Kinga da uđe u Sjevernu Koreju, rekla je danas Novozelanđanka koja je bila na istoj turi u pograničnom području.

"Sve se dogodilo prilično brzo", rekla je Sarah Leslie koja je bila u Zajedničkom sigurnosnom području (JSA) demilitarizirane zone (DMZ) s još 40-ak turista koji su šetali uokolo i fotografirali malo prije nego što je King napravio ludi trk u izoliranu Sjevernu Koreju.

"Vjerojatno sam ga vidjela kako trči samo nekoliko sekundi i to je bilo dovoljno da pređe granicu"

Grupa je upravo napustila jednu od legendarnih plavih zgrada koje se nalaze na granici između dviju Koreja i koja se koristi za pregovore kada je King iznenada počeo trčati između građevina prema sjeveru, rekla je. "Netko mi je pritrčao vrlo brzo i pomislila sam: 'Što se događa?', rekla je Leslie Reutersu.

"Mislim da nitko tko je pri zdravoj pameti ne bi htio ići u Sjevernu Koreju, pa sam pretpostavila da je to nekakav štos", dodala je.King je na sebi imao traperice, crnu košulju i crni šešir sa slovima "DMZ", rekla je Leslie.

"Vjerojatno sam ga vidjela kako trči samo nekoliko sekundi i to je bilo dovoljno da pređe granicu", dodala je. Jedan američki vojnik je povikao "uhvatite ga", a drugi američki i južnokorejski stražari potrčali su za Kingom, ali on je već bio na sjevernoj strani granice, prisjetila se Novozelanđanka.

"Bilo je prekasno", rekla je, dodajući da je nestao iz vidokruga i da ga nije vidjela kako ulazi u zgradu niti ga je sjevernokorejska straža privela. Stražari su potom brzo potjerali ostatak grupe u zgradu i autobus kako bi napustili to područje, istaknula je Leslie.

Zapovjedništvo UN-a koje nadgleda demilitarizirano područje između dvije zemlje jučer je objavilo da je američki državljanin prešao neovlašteno iz Južne u Sjevernu Koreju i da su ga vjerojatno pritvorile sjevernokorejske vlasti. Mediji su kasnije objavili da je riječ o Travisu Kingu, američkom vojniku s činom pozornika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.