Ako rode drugo dijete, majke ostaju bez statusa njegovatelja za svoje prvo bolesno dijete

Foto: Patrik Macek, Igor Kralj/Pixsell, Index

MAJKE koje imaju bolesno dijete te su ostvarile pravo na status njegovatelja rođenjem drugog djeteta i odlaskom na porodiljni automatski gube taj status. Status njegovatelja majke dobivaju jer 24 sata dnevno skrbe o djetetu koje je teško bolesno, a rođenjem svog drugog djeteta ostaju bez tog statusa. Čak ga ne mogu ni staviti u mirovanje, nego po isteku porodiljnog ponovno moraju podnositi zahtjev za odobravanjem statusa.

"Ukoliko korisnica prava na status roditelja njegovatelja ostvari pravo na rodiljnu ili roditeljsku poštedu od rada dužna je o tome obavijestiti nadležni centar za socijalnu skrb i u tom periodu pravo na status njegovatelja prestaje. Nakon korištenja prava, sukladno Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, korisnica može uz ispunjenje svih Zakonom propisanih uvjeta ponovno koristiti pravo na status njegovatelja, odnosno predati zahtjev za priznavanjem prava", stoji u odgovoru koji smo dobili od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Napominju kako pri tome rješenje o priznavanju prava na status roditelja njegovatelja donosi centar za socijalnu skrb uz suglasnost Ministarstva.

Ministarstvo: Osoba koja ima status roditelja njegovatelja ne smatra se radnikom

"Vezano uz mogućnost mirovanja prava na status roditelja njegovatelja izvješćujemo Vas da Zakon o radu propisuje da radnik nakon isteka rodiljnog dopusta u skladu s posebnim propisom ima pravo povratka na poslove na kojima je radio prije korištenja toga prava u roku od mjesec dana od dana kada je poslodavca obavijestio o prestanku korištenja toga prava, no osoba koja je ostvarila pravo na status roditelja njegovatelja ne smatra se radnikom sukladno Zakonom o radu, niti je mogućnost mirovanja statusa roditelja njegovatelja propisana Zakonom o socijalnoj skrbi te predmetno nije moguće.


U svrhu dodatne zaštite djece s teškoćama i njihovih obitelji Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku razmotrit će ovakav prijedlog za mirovanje, prilikom postupka izrade novog Zakona o socijalnoj skrbi", stoji u odgovoru Ministarstva, koje navodi da kontinuirano radi na zaštiti djece u riziku kroz osiguravanje novčanih naknada, te da je svjesno izazova s kojima se majke djece s teškoćama suočavaju u svakodnevnom životu, a posebice prilikom dolaska prinove u obitelj. 
 
Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena smatra da je takvo postupanje Ministarstva, u kojem se roditelju njegovatelju odlaskom na porodiljni oduzima status, protuzakonito, s obzirom na to da, kažu, Zakon o socijalnoj skrbi jasno propisuje kad status njegovatelja prestaje, a ni jedna točka se, kažu, ne odnosi na to kad majka koristi porodiljni za drugo dijete.

Udruga Sjena: Status treba ići u mirovanje, a ne da im se oduzima

"Postoji članak u kojem stoji da u isto vrijeme ne možeš koristiti rodiljni dopust i status njegovatelja za prvo dijete, no za drugo dijete to ne piše. Po nama bi u slučaju odlaska na rodiljni s drugim djetetom status njegovatelja trebao ići u mirovanje, što se u konačnici i događa na terenu, no Ministarstvo očito ima potpuno drugačije tumačenje zakona.


U zadnje vrijeme su nam se počeli javljati roditelji, a koji imaju status njegovatelja, s pitanjima kako pokrenuti rodiljni dopust jer da puno socijalnih radnika ni doktora nije znalo koja je točno procedura. Ministarstvo traži da se ponovno pokrene taj status i to kad istekne rodiljni dopust.

To znači da roditelji opet moraju podnijeti zahtjev, što znači puno papirologije, prvo im status treba odobriti centar za socijalnu skrb koji potom traži od Ministarstva potvrdu statusa i ta procedura traje.

Mi savjetujemo da majke u ovoj situaciji ne prekidaju rodiljni sve dok ne dobiju od Ministarstva da im je prihvaćen status njegovatelja, kako ne bi ostale bez ikakvih prihoda", rekla je za Index Sabina Lončar, predsjednica udruge Sjena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.