Ako Amerikanci nikada ništa nisu zabranili, gdje su naši avioni?

Foto: Index/Pixsell/Sanjin Strukic

OD KADA je Index objavio mailove iz američkog veleposlanstva koji su išli prema MORH-u, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović skriva se od javnosti i upita novinara, a prema posljednjima istupima premijera Andreja Plenkovića i potpredsjednika vlade Damira Krstičevića, bilo bi bolje da su i oni učinili isto.

Naime, obrana vladajućih u aferi Fijasko s avionima, koja dolazi s vrha države i provladinih medija, jednostavno vrijeđa inteligenciju.

Mailovi u spamu i bez urudžbenog broja

Podsjetimo, Index je u ponedjeljak i utorak objavio dva maila upozorenja američke strane iz prosinca 2017. godine i siječnja 2018. godine iz kojih je bilo razvidno ne samo da Hrvatska neće moći realizirati nabavku izraelskih Baraka, nego i da se hrvatska strana namjerno oglušila na preporuke kojima se trebala osigurati u poslu vrijednom najmanje pola milijarde dolara i za koji su trošeni novci poreznih obveznika najmanje godinu i pol dana.

Isto tako, postalo je jasno da dokument, odnosno non-paper za koji je Kolinda Grabar Kitarović tvrdila da ne postoji, a MORH i Krstičević da ga nikada nisu zaprimili, dok je premijer Plenković spominjao da ga nije vidio, stigao u MORH 18. siječnja prošle godine. Iz non-papera, odnosno dokumenta pod nazivom "Israel and Greek F-16 Third Party Transfer Whitepapera" razvidna su ograničenja u prodaji izraelske verzije F-16 te su jasne smjernice kako se Hrvatska može osigurati u poslu nabave višenamjenskih borbenih zrakoplova. Smjernice kojih se Hrvatska nije držala.

Premijer i potpredsjednik vlade branili su se jučer kako je zaprimljeno na tisuće mailova, što bi valjda trebalo značiti da je moguće da je neki od mailova otišao u spam folder? Članovi vlade, zabrinuti za svoju, a tako i za premijerovu političku budućnost, objašnjavali su novinarima kako mailovi nisu službeni dokumenti!? "Nedostaje urudžbeni broj", samo što nije rekao ministar Lovro Kuščević.

Je li moglo gluplje?

No, najveća moguća glupost koju su mogli izreći Plenković i Krstičević je mantra da je "jedino važno da nijednim službenim dokumentom američka strana nije zabranila prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj". Ta teza prvi se put pojavila jučer popodne u priopćenju MORH-a. Iako se radi o notornoj gluposti, premijer i potpredsjednik vlade nadaju se kako će ta gluparija proći.

Naime, ako Amerikanci nisu zabranili, kako to da nije potpisan ugovor za nabavku izraelskih Baraka? Službeni američki dokument, za koji zna hrvatska javnost, onaj je iz prosinca prošle godine kada je američki Kongres dao dozvolu Izraelu da avione koje je osamdesetih godina 20. stoljeća dobio od SAD-a proda Hrvatskoj jedino tako da ih vrati na tvorničke postavke, odnosno da ih proda u onakvom obliku u kakvom ih je i dobio. Ni u tom dokumentu Amerikanci nisu ništa zabranili, već su odobrili prodaju, ali u izvornom obliku.

Napravili su točno ono što su najavili u dva maila koja su poslali MORH-u godinu dana prije, i to u prosincu 2017. godine i u siječnju 2018. godine. Sve drugo je nemušto izvlačenje kakvo smo već vidjeli u Aferi Hotmail.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.