AI dešifrirao riječ iz drevnog svitka starog 2000 godina, evo što je otkrio

Kada svitak provede skoro 2000 godina zakopan pod gomilama vulkanskog pepela s Vezuva, prilično ga je teško otvoriti, a kamoli pročitati. Ipak, AI je pronašao način.

Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Kentucky u SAD-u pokrenuli su u ožujku svojevrstan izazov (Vesuvius Challenge). Objavili su tisuće rendgenskih slika pougljenjenih, karboniziranih svitaka iz Herkulaneja, zajedno s neistreniranim softverom umjetne inteligencije pomoću kojih bi se oni mogli odgonetnuti. Onome tko dešifrira više odlomaka slijedi glavna nagrada. 

I netko je napravio prve korake - odgonetnuo riječ. Odnosno, u isto vrijeme su to ostvarila dva studenta: Luke Farritor, student informatike na Sveučilištu Nebraska-Lincoln, i Youssef Nader, student biorobotike na Slobodnom sveučilištu u Berlinu u Njemačkoj. Stoga će obojica primiti prve nagrade u izazovu, piše Science Alert.

Što su dešifrirali?  

I Farritor i Nader su neovisno identificirali riječ "πορϕυρας" (porphyras), što znači "ljubičasta". To je prva puna riječ koja je dekodirana iz skripti pomoću AI softvera. Ljubičasta boja je u starom Rimu imala značajnu ulogu; često predstavljajući bogatstvo i status. 

Stručnjaci smatraju da bi se ova riječ u svitku mogla odnositi na halje ili rang, iako će za potvrdu biti potrebna daljnja analiza. Umjetna inteligencija, uz pravilnu obuku, može uočiti vrlo male varijacije u teksturi na rendgenskim snimkama, otkrivajući poteze tinte koji nisu vidljivi ljudskom oku. Stoga se znanstvenici nadaju da će uskoro uslijediti daljnja otkrića. 

Glavna nagrada 700.000 dolara

Glavna nagrada Vesuvius Challengea od 700.000 dolara ide onome koji će dešifrirati četiri ili više odlomaka iz jednog od ovih svitaka. Ako želite sami pokušati, ovdje je poveznica na spomenuti izazov. Vezuv je eruptirao 79. godine nove ere, pri čemu je uz Pompeje stradao i grad Herkulanej. Svitci su pronađeni u 18. stoljeću kada su radnici naišli na ostatke luksuzne vile koja je možda pripadala tastu Julija Cezara. 

Nažalost, preživjelo je vrlo malo ovakvih drevnih tekstova. Kada bi se ovi svitci mogli pročitati bez da se otvore (tada bi se vjerojatno pretvorili u prah), mogli bismo otključati neprocjenjivo bogatstvo informacija o životu i učenjima prije 2000 godina. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.