Agrokor naprasno otkazao odvjetnicima koji su radili na Lex Todoriću, čekaju se odgovori

Foto: Hina

ODVJETNIČKOM društvu Šavorić i partneri, koji su sudjelovali na izradi zakona Lex Todorić i kasnije savjetovali izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka, u petak popodne otkazana je suradnja.

>>KOMORA ISTRAŽUJE Ako su odvjetnici Lex Todorić radili besplatno bit će kažnjeni

>>Ramljak jučer otvorio mail preko odvjetnika, danas im otkazao suradnju

Uslijedilo je to samo dva dana nakon što je Index problematizirao njihov besplatni angažman za vladu, ali i nakon što je otkriveno da je Ante Ramljak preko istih odvjetnika otvorio svoju mail adresu koja glasi izvanredna.uprava@savoric.com.

Index je od Ministarstva gospodarstva pokušavao dobiti potvrdu angažmana odvjetničkog društva Šavorić oko izrade zakona od kojeg su kasnije ostvarili financijsku dobit, no oni i dalje taje tko im je sve pomagao u izradi zakona. Ministrica Martina Dalić samo je priznala da je bilo angažirano nekoliko stručnjaka i da su svi radili besplatno - i to nakon što su odvjetnici društva Šavorić već osvanuli u novoj ulozi, kao Ramljakovi savjetnici u Agrokoru.

Iz mail adrese ispada da je Ramljak radio kod Šavorića


Na povjerenikovu mail adresu upozorio je SDP-ov Peđa Grbin koji proziva vladu zbog sukoba interesa jer su odvjetnike koji su ranije radili za rusku VTB banku, velikog vjerovnika Agrokora, angažirali za izradu Lex Todorića. I na kraju, isti ti odvjetnici koji su pisali Lex Todorić savjetovali su Ramljaka oko primjene tog zakona i redovnog poslovanja tvrtke. Sporna mail adresa, koja sugerira da je Ramljak zaposlenik Šavorića, te da oni zapravo upravljaju Agrokorom, objavljena je na svim dopisima Trgovačkog suda u Zagrebu.

Iz Agrokora su u petak popodne izvijestili da je angažman odvjetničkog društva Šavorić i partneri, dogovoren 10. travnja, zaključen 28. travnja. Dakle, po tome je suradnja duga samo 18 dana bila planirana upravo u takvom obliku. No koliko je takav izgovor slabašan pokazuje upravo činjenica da su adresu povjerenika registrirali preko domene Šavorić.

Umjesto Vlade, odvjetnička komora traži odgovore na nekoliko pitanja

Ponovo smo kontaktirali Alena Jakobovića, disciplinskog tužitelja Hrvatske odvjetničke komore (HOK), koji nam je prošli tjedan najavio izvid društva Šavorić i partneri zbog besplatnog angažmana oko zakona. Komora zabranjuje svojim članovima besplatnu pravnu pomoć smatrajući da predstavlja nelojalnu konkurenciju. Izuzeci su socijalni slučajevi, što sigurno nije vlada, odnosno Ministarstvo gospodarstva koje je pripremalo zakon.

"Naložio sam izvide odvjetničkog društva Šavorić i partneri. Pitali smo ih oko besplatnog zastupanja ali i sukoba interesa, je li istina da su radili za rusku banku a onda pripremali Lex Todorić, tko ih je točno angažirao, jesu li naplatili, sve što je nama potrebno", kazao nam je Jakobović. Odgovore na ta odvjetnici moraju poslati u roku od 15 dana.
 
Odvjetničko društvo Šavorić i partneri prema posljednjim izvješćima ima prihode od oko 15 milijuna kuna i dobit od 5,5 milijuna kuna. Boris Šavorić je prijatelj Emila Tedeschija, vlasnika Atlantic grupe, za kojeg je odradio niz važnih poslova. Radili su na preuzimanju Droge Kolinske za Atlantic grupu, koja je također među vjerovnicima  Agrokora, a prema mišljenjima mnogih analitičara Tedeschijeva tvrtka mogla bi sada biti zainteresirana za preuzimanje dijelova Todorićevog posrnulog koncerna, posebno Jamnice i Leda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.