AFERA ŠPIC-PAPAK

Afera Špic-papak bila je čudna od početka. Sad već ozbiljno smrdi

Foto: Pixsell/Nikola Cutuk

OD samog početka afere Špic-papak gomilaju se neobični i nelogični detalji.

Podsjetimo, početkom tjedna Nacional je objavio kako je paraobavještajno podzemlje fotomontažama s prostitutkom i kokainom htjelo uništiti Tomislava Tolušića, ministra poljoprivrede i potpredsjednika vlade.

Nacional je sporne fotografije, kako piše, dobio od anonimnog izvora. Na fotografijama se vidi navodni Tolušić koji sjedi u fotelji. Na njemu sjedi crnokosa žena golih nogu. Lice joj je zamućeno. Ona, kako se čini, u ruci drži mobitel, a navodni Tolušić se sprema ušmrkati kokain.

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA), prema pisanju Nacionala, ustanovila je da su sporne fotografije - montirane. Navode da se radi o "vrlo kvalitetnoj i sofisticiranoj" montaži, ali ipak montaži.

Index od samog početka afere upozorava na niz nelogičnosti kojih je, kako vrijeme odmiče, sve više.

1. Špicaste cipele i sat s bijelom narukvicom

Osoba koja drži prostitutku u krilu i sprema se ušmrkati kokain ima na ruci sat s bijelom narukvicom. Ministar tvrdi da on takav sat nema niti ga je ikad imao. Osim toga, kako piše Nacional, agenti SOA-e pregledali su stotine Tolušićevih fotografija i primijetili zanimljiv detalj. Ministar gotovo uvijek nosi špicaste cipele, a osoba na spornim fotografijama ima zaobljene.

Dakle, dio argumenata SOA-e za tezu o fotomontaži temelji se na tvrdnjama ministra kojeg se navodno htjelo kompromitirati, a još jedan dio na praćenju cipela kakve inače nosi.

2. "Ministar nije bio u Srbiji u proteklih godinu dana"

Kao argument da na fotografijama ipak nije potpredsjednik vlade naveli su i to da Tolušić nije bio u Srbiji posljednjih godinu dana. Nije jasno na temelju čega je zaključeno da je fotografija nastala u proteklih godinu dana.

3. Slike su se pojavile u idealnom trenutku za vladu

Čak i da je sve u verziji koju su nam ponudili SOA, Tolušić i vlada točno, ostaje činjenica da je objava fotografija za koje tvrde da su lažne došla u idealno vrijeme za vladu. Još uvijek se nije stišala bura oko propale nabave borbenih aviona F-16, nakon što su Amerikanci višestruko upozoravali Damira Krstičevića i njegovo Ministarstvo da će se dogoditi upravo to, ali ni oko Plenkovićevog nasrtaja u saboru na Mostovog zastupnika Nikolu Grmoju.

Objava se, također vrlo prikladno, dogodila baš dan nakon što je vlada najavila borbu protiv lažnih vijesti. Osim toga, ako je utvrđeno da su fotografije lažne, jesu li uopće trebale biti objavljene?

4. Tolušić je tek u utorak navečer otišao u USKOK

To je prilično neobično jer je Tolušić morao znati za fotografije onda kada je za te fotografije doznala i vlada. Ako je vjerovati dosad objavljenim informacijama da je SOA s analizom navodnih fotomontaža krenula u petak, jasno je da je vlada za to morala znati prije toga. Ali Tolušić je sve prijavio tek u utorak navečer.

5. Tolušić za slike znao još prije 6-7 mjeseci?

Glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić je u RTL Direktu izjavio kako je Tolušić prije šest-sedam mjeseci dobio informaciju da postoje fotografije.

"Koliko je meni poznato, ministar je u nekoliko navrata, što smo mi objavili, prijavio sporna zbivanja, ne znam da li je prijavio fotografije. Čini mi se da njih nije prijavio jer ih nije vidio. Do njega su došle informacije da fotografije postoje prije šest-sedam mjeseci. U neformalnom razgovoru mi je rekao da je na to odmahnuo rukom i rekao: 'Ako je tako, neka ih odmah objave. Ja sam čist po tom pitanju'", prepričao je urednik Nacionala.

Zbog čega Tolušić nije prijavio slučaj kad je doznao za fotografije?

6. Zašto bi itko radio 22 fotomontaže?

Jelinić je ispričao kako su u Nacional stigle dvije fotografije koje su i objavili, ali da ih je vidio još šest do sedam. Rekao je i kako navodno postoje 22 kompromitirajuće fotografije koje prikazuju navodnog Tolušića.

Postavlja se pitanje zašto bi se netko potrudio napraviti sedam ili čak 22 fotografije Tolušića kad se isti efekt postiže i s dvije fotografije ili čak jednom?

7. Zamućeno lice navodne prostitutke

"Lice crnokose djevojke na jednoj fotografiji je namjerno zamućeno", piše u Nacionalu. Zbog čega bi netko objavom fotografija kojoj je svrha diskreditacija ministra skrivao identitet navodne prostitutke?

8. Žena na montaži s Tolušićem policiji poznata iz afere s Vasom Brkićem?

RTL Direkt iz izvora u policiji doznaje da je žena na slici bila pod mjerama praćenja kao akterica afere Elitna prostitucija, koja je 2011. krenula iz salona za masažu u Domu sportova.

Dodaju kako glavni državni odvjetnik tvrdi kako se ta istraga bliži kraju i podsjećaju kako je u toj aferi Milijan Brkić osumnjičen za odavanje podataka prostitutkama pod nadzorom.

Brkićev je pak kum Blaž Curić, koji je bio i vozač ministra Tolušića, osumnjičen da je Franji Vargi koji je izrađivao lažne SMS-ove javio da mu se sprema uhićenje.

Ako Tolušić i njemu bliski mediji za sve krive "agrarnu mafiju", koja je veza između te misteriozne "bande" i prostitutki koje su povezane s potpredsjednikom HDZ-a?

9. Kako Tolušić zna da će netko uskoro završiti u zatvoru?

Ministar je, kao odgovor na pitanje na koga sumnja da je plasirao sporne fotografije, ustvrdio da će "banda uskoro završiti u zatvoru".

On ni na koji način ne bi smio znati da će netko uskoro biti zatvoren, a još manje to trpanje u zatvor najavljivati. Ministar poljoprivrede, naime, nema nikakve ovlasti u području pravosudnog progona i ne bi smio biti upućen u detalje istraga.

10. Ministar unutarnjih poslova tvrdi da SOA radi s DORH-om. To nije istina

Davor Božinović je ustvrdio da policija radi u uskoj koordinaciji sa SOA-om i Državnim odvjetništvom te da će ta koordinacija u budućnosti biti sve intenzivnija zbog suočavanja s raznim vrstama "podmetanja". No Božinovićevu tvrdnju da policija na ovom slučaju radi u "uskoj koordinaciji s Državnim odvjetništvom" je samo nekoliko sati poslije demantirao glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, koji kaže da je sporne fotografije vidio tek kad su objavljene u Nacionalu.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić je izjavio da mu SOA nije dostavila nikakve informacije o fotomontažama.

"Ne mogu vam reći u kojoj su fazi izvidi. Izvidi se provode za sve ono za što postoji relevantan stupanj sumnje da bi moglo ukazivati na počinjenje kaznenog djela. Na temelju novinskog članka koji govori o tome da državno tijelo SOA posjeduje relevantne informacije, mislim kako bi bilo najnormalnije da ih mi dobijemo", rekao je Jelenić, čovjek koji bi trebao i morao biti najupućeniji u sve važnije istrage.

11. SOA utvrdila da je bilo intervencija na slici, ali ne i kakvih

Forenzičkom analizom fotografije tehničari SOA-e su otkrili da je na originalnoj fotografiji bilo nekih intervencija, ali nisu utvrdili kojih i kakvih. Nisu, dakle, utvrdili je li jedina intervencija na slikama zamućeno lice djevojke ili su intervencije rađene i na muškarcu.

SOA, prema tim informacijama, barem zasad nije uspjela dokazati da je glava ministra Tolušića namontirana na tijelo drugog muškarca, kako se prvotno pisalo.

12. Plenković priča o velikoj ugrozi, a SOA nije utvrdila ni prijetnje ni ucjenu

Jedno od neodgovorenih pitanja je ono zašto USKOK o cijelom slučaju nije doznao od SOA-e koja je, prema onome što je dosad poznato, fotografije analizirala od petka. Prema pisanju Nacionala, agenti SOA-e su sporne fotografije analizirali dva dana.

Agenti SOA-e o svojim saznanjima nisu obavijestili DORH, što je potvrdio glavni odvjetnik Dražen Jelenić. Ako SOA nije utvrdila prijetnje fotografijama, a kamoli ucjenu ili neko još teže kazneno djelo, onda su itekako sporne izjave premijera Plenkovića, ali i ministara, koji su izjavljivali kako je riječ o velikoj ugrozi institucije vlade.

13. Obračun s “bandom” tek kad krenu podmetati ministru?

Dan nakon objave navodnih fotomontaža u Nacionalu mediji bliski vladi krenuli s gurati tezu o “agrarnoj mafiji” s kojom Tolušić “ratuje” već neko vrijeme. Odmah nakon izbijanja afere ministar Tolušić najavljuje da će ta “banda uskoro završiti u zatvoru”?

Je li, dakle, poanta ovog slučaja da “mafija” u Hrvatskoj može raditi što hoće sve dok ne krene podmetati jednom ministru?

14. Tolušić lagao o tome kad je zadnji put bio u Srbiji

"U Srbiji sam prvi put bio prije 15 ili 16 godina, i to u Beogradu, a zadnji put prije 10-ak godina. Barem su te stvari lako provjerljive", rekao je Tolušić u intervjuu za Jutarnji list koji je objavljen ranije ovaj tjedan. Zanimljivo, dan ranije Jutarnji list je izašao s informacijom da je Tolušić SOA-i rekao da u Srbiji nije bio od 2005. godine. I Večernji list objavio je da je Tolušiću pomoglo to što u Srbiji nije bio od 2005. godine. Koja god informacija bila točna, jasno je da Tolušić tvrdi da u Srbiji nije bio desetak godina.

No, internetska arhiva kaže da Tolušić ne govori istinu. U Srbiji je bio 2012. godine. To je bilo prije nepunih sedam godina. Na stranicama Virovitičko-podravske županije postoji objava od 30. lipnja 2012. godine s fotografijama iz Beograda, na kojima je i Tolušić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.