Afera Podravka: Polančec predao Inu MOL-u u zamjenu za kredit za kupnju dionica Podravke

MAĐARSKA istražna tijela otkrila su ulogu bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u aferi Podravka. Prema informacijama koje je objavio Jutarnji list, Polančec je predao Inu MOL-u u zamjenu za 34,2 milijuna eura kredita kojim je financirana kupnja 10,6 posto dionica Podravke. Upravo je Polančec zatražio MOL-ovu pomoć u toj operaciji, a posao su nakon toga dovršili Zdravko Šestak, bivši predsjednik Uprave Podravke, i Josip Pavlović, bivši član Uprave za financije.

Mađarska je istraga provedena na zahtjev DORH-a koji je tražio očitovanje vodstava OTP banke i MOL-a o izjavi iz OTP banke da Podravka 34,2 milijuna eura kredita može vratiti i dionicama Ine.

Kako stoji u dokumentima mađarske istrage, Damir Polančec je od Uprave MOL-a tražio da ih savjetuje u obrani od neprijateljskog preuzimanja. MOL je na to pristao i postao Podravkin savjetnik, čime se jasno demantira Polančecova obrana da nije znao ni sudjelovao u pregovorima oko Podravkinih dionica.

Damir Polančec ključna osoba u povezivanju ugovora između MOL-a i Ine i afere u Podravki?

U mađarskom dokumentu stoji da su pregovori o OTP-ovu kreditu počeli nakon što je "hrvatska Vlada prihvatila promjene u korporativnoj upravljačkoj strukturi Ine", navodi Jutarnji ključnu rečenicu u kojoj se navodi MOL-ovo stjecanje većinskih upravljačkih prava unatoč tome što nije kupio i većinski paket dionica.

Upravo u tome je očito da je Damir Polančec bio ključna osoba u povezivanju ugovora između MOL-a i Ine i afere u Podravki.

Da bi se spriječilo neprijateljsko preuzimanje Podravke, MOL je proveo procjenu akvizicije u Podravki te savjetovao refinanciranje Merrill Lynchova kredita iz srpnja 2007. kojim je Fima Ami, tvrtka kći varaždinske Fime registrirana na Malti, kupila 10,6 posto Podravkinih dionica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.