A Vrhovni sud ne vidi štetu: Milna prepolovila dug, ostalo im još dva milijuna kuna do izlaska iz blokade

Foto: Vrhovni sud

ANAMARIA ROŠIN, HDZ-ova načelnica Općine Milna, izvijestila je danas kako su riješili pola duga od 15 milijuna kuna i što je najvažnije većinu od 10 milijuna kuna ovrhe Hansen Dalmatice, koja je svojedobno dala pet milijuna kuna za tzv. Češki kamp.

Ispostavilo se da je bivši načelnik SDP-ovac Frane Lozić prodao isti teren i tvrtki Byron Corporation iz Australije pa je došlo do nekoliko sudskih postupaka, između ostalog i kaznenog protiv Lozića. Nepravomoćno ga je osudio sudac Slavko Lozina, no Vrhovni sud presudu je ukinuo te naložio novo suđenje. Suci Vrhovnog suda imali su priličnih poteškoća da utvrde kakvu bi štetu Lozić počinio, no Općina je zbog ovrhe Hansen Dalmatice završila u blokadi teškoj 10 milijuna kuna. Na toliko je, naime, s kamatama narastao dug, a nova vlast otkrila je i još pet milijuna kuna dugova.

Načelnica Rošin dogovara rješavanje dva milijuna kuna duga

"Dug Općine Milna od 15 milijuna kuna danas je prepolovljen. Nakon godinu dana mučnih pregovora konačno je realizirana sudska presuda iz 2010. godine temeljem koje je dosuđeni kupac zemljišta Češki kamp Byron Corporation uplatio u proračun Općine Milna 951 tisuću eura. U kunskoj protuvrijednosti to iznosi 7 milijuna i 130 tisuća kuna, što je više od dvije trećine iznosa ovrhe zbog koje je općinski račun pod blokadom od travnja 2014. godine", kazala nam je načelnica Rošin. 

Za sanaciju preostalog dijela ovrhe od dva milijuna kuna načelnica Rošin pokušat će naći rješenje uz potporu nadležnih državnih i bankarskih institucija kako bi Općina Milna konačno bila u stanju realizirati razvojne projekte uz sufinanciranje iz europskih fondova. Za ostatak duga izrađuje se otplatni plan uz pregovore sa vjerovnicima te se računa kako će za najviše tri do četiri godine Općina Milna biti u mogućnosti poslovati sa pozitivnom nulom.

SDP-ovac Lozić pao na proračunu nakon što je račun općine blokiran ovrhom

Blokada od 10 milijuna kuna za Milnu, malu bračku općinu, bio je udarac od kojeg se još uvijek nisu oporavili. Lozić nije uspio progurati proračun za 2015. godinu pa su organizirani izbori na kojima je pobijedila Anamaria Rošin, kćer istaknutog splitskog HDZ-ovca Jerka Rošina. Loziću su sudili u još jednom postupku, no pravomoćno je oslobođen premda je naložio gradnju obilaznice bez građevinske dozvole. Županijski sud u Splitu ocijenio je da se radilo o beznačajnom djelu jer je građevinska dozvola naknadno pribavljena. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.