Županija ignorira Ministarstvo uprave: Zašto zviždačica Jasmina Jovev još nije vraćena na posao?

Foto: Hina

SISAČKO-MOSLAVAČKA županija oglušila se na naredbu Ministarstva uprave da vrati Jasminu Jovev na posao u Županiju. Jovev, zviždačica koja je prva javno razotkrila malverzacije sad već bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel trebala se po nalogu Ministarstva uprave vratiti najkasnije 18. kolovoza na posao.

Međutim Županija je nije vratila na posao, kao što nije ni poništila njeno Rješenje o prestanku službe, što je bila dužna.

U Županiji tvrde da Rješenje o prestanku službe službenice Jasmine Jovev nisu poništili jer u trenutku kad je Rješenje o raspolaganju postalo izvršno nije bilo slobodnog radnog mjesta u upravim tijelima Sisačko-moslavačke županije za koje bi Jasmina Jovev ispunjavala uvjete za raspored, pa tako tvrde, nije bilo osnove za poništenje Rješenja.
 
"S tim u vezi, sukladno članku 27. stavak 2. Zakona o upravnoj inspekciji, čelnik nadziranog tijela dužan je u roku od 15 dana od isteka roka za poduzimanje zapisnikom izrečenih mjera dostaviti upravnom inspektoru izvješće o izvršenju mjera što je Sisačko-moslavačka županija i učinila.
 
Jasmina Jovev izravno je uputila predstavku Ministarstvu uprave - Upravna inspekcija, Služba za inspekciju lokalne i područne (regionalne) samouprave, temeljem koje je izvršen posredni nadzor. Slijedom navedenog Sisačko-moslavačka županija nema niti je imala obvezu obavijestiti Jasminu Jovev o izvršenju mjera izrečenih zapisnikom", stoji u odgovoru Zdenke Stojčević, službene osobe za rješavanje ostvarivanja prava na pristup informacijama Sisačko-moslavačke županije.

Županija nije vratila Jovev, ali tvrdi da je ispunila mjere Ministarstva

Iako nisu vratili Jovev na posao, Stojčević tvrdi kako je Sisačko-moslavačka županija postupila po mjerama izrečenim Zapisnikom o provedenom nadzoru nad tijelima Sisačko - moslavačke županije u zadanom roku od 60 dana.

I dok Županija tvrdi kako za Jasminu Jovev nema mjesta u Županiji, Ministarstvo uprave u odgovoru za Index ističe da je rok za izvršenje mjera iz Zapisnika o provedenom nadzoru nad tijelima Sisačko-moslavačke županije, u predmetu Jasmine Jovev, istekao 18. kolovoza 2014. godine.

Iz Ministarstva dodaju kako je sukladno odredbi članka 27. stavka 2. Zakona o upravnoj inspekciji Županija dužna u daljnjem roku od 15 dana od dana isteka roka za poduzimanje zapisnikom izrečenih mjera dostaviti upravnom inspektoru izvješće i dokaze o izvršenju mjera.

Podsjetimo, Ministarstvo uprave potvrdilo je da je u lipnju dostavilo Županiji rješenje na koji se oni nisu žalili. Ministarstvo je također pojasnilo da se Jovev ne treba vratiti na posao u Ured županice već na bilo koje radno mjesto koje odgovara njenoj visokoj stručnoj spremi.

Jovev: Ovo je nastavak protuzakonitog postupanja u mom slučaju


Jasmina Jovev radila je prije u uredu županice, ali je njeno radno mjesto ukinuto. Inspekcija je utvrdila da je bilo slobodnih radnih mjesta na koje su je mogli rasporediti, ali su joj dali otkaz zbog čega se ispostavilo da joj je on uručen nezakonito.

Jovev je za Index rekla da do danas nema nikakve informacije o tome je li poništeno rješenje o njenom prestanku službe, a što je inspekcija Ministarstva uprave naredila Sisačko-moslavačkoj županiji.

"U vezi toga nitko me nije kontaktirao i sve informacije imam jedino iz medija. Jedine dokumente koje sam dobila iz Sisačko-moslavačke županije, a koje je potpisao zamjenik županice Zdenko Vahovec, su rješenja kojima se poništava nekoliko starih rješenja vezanih za ocjenu moga rada kao službenice u 2012. godini. Iz tih rješenja vidljivo je da  su osim meni upućena i Ministarstvu uprave.

Pitanje zašto još nisam vraćena na posao, iako je tako naredila inspekcija Ministarstva uprave, zapravo je pravo pitanje za odgovorne osobe u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ne mogu vjerovati da bi se oglušili upute Ministarstva uprave jer to bi značilo nastavak protuzakonitog postupanja u mome slučaju", rekla je Jovev.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.