Žrtve o "legitimnom silovanju": "Silovanje je zločin! Možete ga kvantificirati i kvalificirati, ali nikada nećete osjetiti našu bol!"

MNOGE od njih nikada nisu progovorile o strašnim zločinima koje su proživjele, čak niti svojim obiteljima, druge su traumatično iskustvo iskoristile kako bi informirale javnost o opasnostima koje vrebaju. Jedne su bile bijesne, druge povučene i depresivne. Mnoge su o zločinu progovorile i pokušale se kroz razgovor nositi sa svojim emocijama, dok su se druge zatvorile u sebe, prisjećajući se iznova i iznova strahota koje su proživjele...I preživjele. One su žrtve silovanja koje su svoje priče odlučile podijeliti s cijelom svjetskom javnosti u pismima poslanim redakciji CNN-a.

CNN je nedavno pozvao žrtve silovanja, koje žele podijeliti svoje stravično iskustvo s ostatkom svijeta i na taj način poslati poruku, ali i upozorenje svima, da se redakciji obrate pismima. Ubrzo su primili više od 40 svjedočanstava ogorčenih žena i djevojaka.

Cijela je akcija potaknuta nedavnom izjavom američkog kongresnika Todda Akina koja je zgrozila javnost. Naime, Akin je sablaznio američku javnost tezom da žene rijetko kad ostanu trudne tijekom "legitimnog silovanja", jer njihovo tijelo ima prirodne obrambene mehanizme od začeća u takvim situacijama.

Catherine iz Kanade: Ako nemam modrice, zar to znači da sam pristala?

Catherine iz Kanade napadnuta je tijekom prve godine studija od strane muškarca kojeg je upoznala na zabavi i koji joj je ponudio prijevoz kući.

"Nemojte mi definirati što je legitimno, a što nije. Niti jedno silovanje nije legitimno. Zar činjenica da se nisam uspjela izboriti za sebe znači da sam željela biti napadnuta?", pita se Catherine.

Još jedna djevojka, silovana kada joj je bilo svega 18 godina, ispričala je svoju priču, šokirana činjenicom da netko uopće može pomisliti da postoji nešto poput "legitimnog silovanja".

"Ponekad žena mora učiniti što se od nje traži kako bi spasila svoj život, pa čak i stupiti u seksualne odnose s muškarcem s kojim to ne želi učiniti. Zar to nije silovanje?", pita se ogorčena djevojka te zaključuje kako ne postoji "legitimno silovanje" i "nasilno silovanje". Svako silovanje je nasilno...

Martina iz Italije: Bila sam nevino dijete!

Martina Lunardelli iz Italije silovana je još kada je bila djevojčica. Na činjenici da je još uvijek živa i da je uspjela nastaviti živjeti s traumom zahvaljuje svojoj obitelji, koja joj je od početka bila veliki oslonac. Nažalost, nisu sve žrtve imale takvu potporu. Gail iz San Diega doživjela je još veću traumu nakon što je o silovanju ispričala svome ocu.

"Nakon što sam napadnuta, povjerila sam se svome ocu. Budući da je bio 'tradicionalan', išibao me i rekao kako sam sigurno napravila nešto čime sam to tražila", ispričala je Gail.

"Silovanje je zločin. Političari ga mogu kvantificirati ili kvalificirati, ali samo žrtve mogu znati pravu bol koju takav zločin nosi sa sobom!", zaključila je Gail.

"Je li Akin ikada držao ruku osobe koja je bila silovana ili je žrtva incesta?"


Žrtve se s traumom nose na različite načine. Lynne, jedna od djevojaka koja je također podijelila svoju priču s javnosti, silovana je na povratku kući u svom rodnom gradu. Svoj je život odlučila usmjeriti pomaganju drugim žrtvama silovanja.

"Je li Akin ikada držao ruku osobe koja je bila silovana ili je žrtva incesta? Je li ikada vidio njihova lica ili lica njihovih obitelji?", pita se Lynne.

Catherine, djevojka koja je silovana na prvoj godini studija, a svojom se boli nosi na drugačiji način. Svoje emocije iznosi kroz umjetnost, ples i slikanje.

"Ja sam žrtva silovanja, ali sam i prijateljica, kći, majka i još mnogo toga. Ja nisam žrtva, ja sam preživjela!", kaže Catherine.

Što muškarci još uvijek ne shvaćaju o silovanju?

Oporavak od traume nakon seksualnog napada može potrajati godinama. Žrtve su nerijetko spremne, zbog pretrpljene boli, podijeliti svoje priče s javnosti. Uzimajući u obzir psihičko stanje žrtava silovanja, ali i fizičke ozljede koje su pretrpjele, potpuno je jasno zašto se neke žrtve zatvaraju u sebe i godinama šute o onome što im se dogodilo.

Liječnica Thema Bryant-Davis, psihologinja na sveučilištu Pepperdine u Kaliforniji, na Akinove skandalozne izjave reagirala je pismom u kojem tvrdi da se upravo zbog takvih izjava žrtve silovanja nerijetko u javnosti smatraju lažljivicama.

"Živimo u 2012. godini, ali i dalje pokušavamo omalovažiti žrtve, nazivati ih lažljivicama jer, ako su začele dijete sa svojim silovateljem, one zasigurno nisu legitimne žrtve", upozorava Bryant-Davis.

"Tišina, laži i neznanje moraju prestati!", kaže Bryant-Davis.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.