Zbrajaju se glasovi, Željki Markić nedostaje 100.000 glasova za referendum

Foto: Hina
 
INICIJATIVA "U ime obitelji" tvrdi da su skupili dovoljno potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava. 
 
"Prema dosad prikupljenim, ali još uvijek nepotpunim podacima s otprilike 75% mjesta izjašnjavanja, referendum je zatražilo više od 350.000 birača, a točni ukupni broj znat će se nakon što se obrade svi podaci", priopćili su iz "U ime obitelji". 
 
Ministar prava Arsen Bauk podsjeća, međutim, kako u Ustavu stoji da će se referendum raspisati ako to zatraži deset posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj, a birači su svi punoljetni hrvatski državljani.

"Prema stajalištu saborskog Odbora za Ustav, dok mu je na čelu bio Vladimir Šeks, i Ustavnog suda, potrebno je oko 450 tisuća potpisa, budući da se računa i dijaspora. Ako bude prijepora oko broja potrebnih potpisa, razriješit će ih Ustavni sud", kaže Bauk.
 
> Ponovno prijepori: Koliko je potrebno potpisa za raspisivanje narodnog referenduma?
 
Udruga Željke Markić tvrdi da će za nekoliko dana imati potpune informacije o broju potpisa. Toliko će im, kako kažu, trebati da prikupe i prebroje sve potpisne knjižice iz najudaljenijih mjesta. 
 
"U cilju maksimalnog smanjivanja troškova referenduma, Inicijativa će potpise predati Saboru čim prikupi sve potpisne knjižice i zatražit će od Sabora žurni postupak provjere potpisa kako bi se referendum mogao održati u isto vrijeme s predsjedničkim izborima", tvrdi "U ime obitelji".
 
Prošli tjedan kukala da nema dovoljno potpisa
 
Podsjetimo, početkom prošlog tjedna Markić je izašla pred novinare kako bi se potužila da strahuju kako neće uspjeti skupiti dovoljno potpisa. Rekla je da su u tjedan dana skupili oko pola potrebnih potpisa, ali "zbog napada na volontere i pritisaka raznih političkih kasti" neće u zadanom roku od dva tjedna uspjeti skupiti sve potpise. 
 
Tom prilikom je Markić je pozvala sve one koji je podržavaju da joj pomognu i daju joj potpise. Već tri dana kasnije, u petak, Markić je ponovo izašla pred novinare i objavila da je prikupljeno oko dvije trećine potrebnih potpisa. Požalila se i da su lokalni političari, najčešće članovi HDZ-a i SDP-a, zastrašivali ljude kako ne bi volontirali ili potpisivali referendumsku inicijativu.
 
Što traži Željka Markić
 
 
Markićkina udruga kampanju za referendum lansirala je pod sloganom "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom". No, promjene koje "U ime obitelji" referendumom želi unijeti u izborni sustav ne odnose se samo na preferencijalno biranje. 
 
Osim preferencijalnog glasanja (pri čemu bi na stranačkoj listi automatski najbolje kotirao zastupnik s najviše glasova, bez ikakvog izbornog praga), "U ime obitelji" traži i da se izborni prag smanji s pet na tri posto. 
 
Također, "U ime obitelji" na referendumu traži izglasavanje novog Zakona o izbornim jedinicama, kako bi se redefinirale granice izbornih jedinica, te kako bi se u svakoj jedinici biralo 20 ili više zastupnika. Ukoliko taj Zakon ne bi bio izglasan do narednih parlamentarnih izbora, cijela bi se Hrvatska automatski tretirala kao samo jedna izborna jedinica, a izborni bi prag pao na dva posto. 
 
Na referendumu će se tražiti i uvođenje glasanja dopisnim i elektroničkim putem, a vanparlamentarne stranke bi kao preduvjet za kandidaturu morale skupiti 3000 potpisa. Također, ako referendum udruge "U ime obitelji" prođe, na izborima će biti zabranjene koalicijske liste, odnosno svaka će stranka na izbore morati izaći samostalno.
 
Razlaz s HDZ-om
 
Upravo ovaj zadnji zahtjev, zabrana predizbornih koalicija, glavni je razlog zbog kojeg se Markić razišla s dojučerašnjim partnerima iz HDZ-a. Stranka Tomislava Karamarka podržavala je prvi referendum kojeg je Markić organizirala, ali ovoga puta su se odlučili distancirati od "U ime obitelji". 
 
Štoviše, patrijarh HDZ-a Vladimir Šeks je Želju Markić u razgovoru za Hrvatski radio otvoreno napao. "Ona se osjeća iznevjerenom, ne znam zašto. HDZ se s njom nije vjenčao. HDZ joj ni u bračnom i u izvanbračnom političkom partnerstvu nije obećao da će je podupirati. Nismo mi njeni politički vazali da je trebamo slijediti", rekao je Šeks.
 
Karamarko podržao "svjetonazore", ali se protivi "iskoraku u politikantstvo"

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko večeras je u Sisku na pitanje o referendumu o promjeni izbornog sustava Građanske inicijative "U ime obitelji", ocijenio je da je riječ o "iskoraku u politikantstvo".

"Onaj prvi referendum je bio svjetonazorski i apsolutno smo ga podržavali jer s gospodom iz Inicijative za obitelj pripadamo istom ideološkom tkivu. Međutim, iskorak u politikantstvo na jedan nezgrapan način izmjenom članka 73. sve se zamaskiralo jednom estradnom formulom i parolom o slobodi i demokraciji uz preferencijalno glasovanje", rekao je.

Istaknuo je da HDZ nije protiv preferencijalnog glasovanja, ali po prijedlogu te inicijative, dodao je, ne mijenja se status Hrvata izvan domovine u biračkom postupku.

"Mi nismo protiv njega, a građani su već dva puta preferencijalno glasovali na europskim izborima, ali taj paket je smiješan, to je jedna podvala. Fasciniran sam tom razinom manipulacije s onim što se nudi u tom paketu, ali ne nudi se ono što mi podržavamo. Ne mijenja se članak 45. koji i dalje obespravljuje Hrvate izvan domovine u biračkom postupku i mi definitivno ne možemo na to pristati. Ako se sakupe ti potpisi, očito će trebati hrvatskoj javnosti objasniti u čemu je poanta i u čemu je poanta u njihovom prijedlogu. Mi ćemo uskoro objaviti svoj prijedlog izmjena biračkog zakona, koji je sveobuhvatan", rekao je Karamarko.

"Bez obzira na način izbora, mi ćemo pobjeđivati kao i zadnje tri godine. Mi ćemo izmijeniti članak 45. koji se tiče Hrvata izvan domovine", poručio je predsjednik HDZ-a.
 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.