Zbog povećanja plaća i broja državnih dužnosnika: Sindikat nezaposlenih Hrvatske zatražio ostavku ministra Mrsića

Ilustracija: Ranko Šuvar/Cropix

SINDIKAT nezaposlenih Hrvatske zatražio je ostavku ministra rada i mirovinskoga sustava Miranda Mrsića zbog odluka o povećanju broja državnih dužnosnika te istovremeno povećanju plaća i do 20 posto pojedinim državnim dužnosnicima, točnije, ravnateljima zavoda za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, Zavoda za posredovanje pri zapošljavanju, Središnjeg registra osiguranika te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU, kao i njihovim zamjenicima i pomoćnicima. Priopćenje sindikata koje potpisuje predsjednica Marija Jelinčić prenosimo u cijelosti:

Danas nam je Vlada Kukuriku koalicije, koja sebe voli nazivati socijaldemokratskom, ponovno pokazala svoje pravo lice. Putem ministra rada i mirovinskoga sustava gosp. Mrsića, bešćutno je i bahato obznanjena odluka o povećanju broja državnih dužnosnika i istovremeno povećanju plaća i do 20 posto onima koji su naglo preopterećeni poslom.

Jedan od tih poslova koji su naglo porasli i dodatno vrednovani jest evidentiranje radnika koji su iz svojih tvornica bačeni na ulicu i završili na Zavodu za zapošljavanje. Tako oni koji su neproduktivni, ali očito podobni, bivaju nagrađeni umjesto onih koji stvaranjem novih vrijednosti hrane uzdržavaju sloj birokrata, pa i ove nagrađene.

Još pred kratko vrijeme nas je Ministar rada i mirovinskog sustava upozoravao na sve predstojeće teškoće u godini 2013., ne znajući sa sigurnošću koliko će nas se bez posla naći na ulici i do kada će naša agonija trajati. Istovremeno, svjetlija budućnost i prvi pozitivni ekonomski efekti trebali bi se ostvarivati, prema njegovim najavama, nakon 2020. godine.

Do tada bi naši mladi visokoobrazovani trebali raditi za 1.600 kuna mjesečno ili se samozaposliti u vlastitom poduzeću otvorenom za 10 kuna, no neperspektivnom, i kojem društvo ne nudi nikakvu budućnost jer država i nema nikakvu strategiju razvoja, a Kukuriku Vlada ekonomske programe u kojima bi se ti mladi ljudi mogli prepoznati.

"Mi ne možemo čekati dugoročne prognoze o prvim pozitivnim ekonomskim pokazateljima jer danas moramo jesti, plaćati račune, kredite, školovanje naše djece i poskupljene lijekove"

Nasuprot tomu imamo državne službenike i radnike u javnom sektoru, višestruko preplaćene, kastu koja svojim visokim plaćama napumpava prosjek plaća u našoj državi na 5.541 kuna, dok većina radi za minimalac ili ne dobiva plaću. Sam premijer svojim izjavama o slučajnoj državi punoj kontroverzi ne doprinosi poboljšanju ove katastrofalne slike.  Njegova obećanja da će se prvom prilikom pobrinuti za produktivne radnike, učitelje i nastavnike danas su ponovno pokazala svu nebrigu i podcijenjenost onih koji aktivno sudjeluju u odgoju budućih naraštaja.

Mi ne možemo čekati dugoročne prognoze o prvim pozitivnim ekonomskim pokazateljima jer danas moramo jesti, danas plaćati visoke komunalne račune, poskupljene troškove energenata, naše kredite, školovanje naše djece i poskupljene lijekove koje nemamo odakle plaćati jer smo u očaju te bez radnog mjesta i plaće.

Budući da je Ministar Mrsić u više navrata isticao kako nema odgovore na naša pitanja, tražimo ostavku aktualnog ministra s nadom da će doći onaj koji će znati prepoznati i znati riješiti nagomilane probleme radnika, a bez rada i radnika nema niti mirovina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.