Završava sajam u Gudovcu: Jedni poljoprivrednici u problemima, drugi se dobro snalaze

Ilustracija: Guliver Image/Getty Images

U GUDOVCU kod Bjelovara završava 17. Proljetni međunarodni bjelovarski sajam.

Dok uz jeftinije cijene opreme i repromaterijala pokušavaju što jeftinije ući u proljetnu sjetvu, seljaci ne mogu izbjeći ni svoje probleme, a njih nema malo. Svake je godine, žale se, sjetva sve skuplja, njihovi novčanici sve prazniji, a ni poticaji nisu koliki bi poljoprivrednici željeli.

"Pa sve slabije svake godine, 30 posto sam do sada isplaćen i sada ovaj ostatak što su nam obećali i to će biti umanjeno, na tome se ne može bazirati proizvodnja", rekao je jedan poljoprivrednik.

"Teško, svaka godina je sve teža", složio se i drugi. Slaže se s tom dijagnozom i Gojko Grubačević iz Velike Rasenice koji obrađuje 110 jutara, ima 25 krava i junad. Ima Gojko i tovilište za 800 svinja koje zjapi prazno. Loša je, kaže, cijena, a i plasman prenesiguran.

"Prazno je zbog ekonomske situacije, ne možemo sami puniti, a nitko neće puniti jer nema rentabilnosti", rekao je Grubačević. Ipak, i u Gudovcu se mogu pronaći pozitivne poljoprivredne priče. Među njima i ona koprivničkog eko-voćara Žarka Goršete koji ima 400 voćaka i tvrdi da se od poljoprivrede može živjeti.

"Može se, samo mi Hrvati za sve kažemo da nam se ne isplati, ali ako se uzme u koštac s time onda se može raditi. Ja ne uzimam poticaje, ja sam jedan od onih koji ne voli previše s birokracijom imati posla", kaže Goršeta. Od poljoprivrede sasvim solidno živi i obitelj Dobošić iz Žabnice. Ne bi, napominje Marina, da su se i dalje tvrdoglavo držali proizvodnje mlijeka. Kada nije išlo to, preorijentirali su se na proizvodnju bučinog ulja i koštica. Sade buče na 30 hektara, godišnje imaju prinos od osam tona, a da bi se od toga moglo živjeti, ističe Marina, mora se "imati sve svoje i ne pouzdati se ni u koga drugoga, puno rada, isplati se, prodajemo samo od usta do usta kako ljudi preporuče i svi se vraćaju".

Da i u poljoprivredi još ima novca, dokazuje i najskuplji prodani traktor Fend od 250 tisuća eura koji je s Proljetnog bjelovarskog sajma otišao u Vodice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.