Zatvorena osječka Luka "Tranzit" zbog nataloženog pijeska u Dravi, a pijesak uvozimo iz Srbije

Screenshot: Street View

INSPEKCIJA Agencije za održavanje plovnih putova donijela je odluku o privremenom zatvaranju osječke Luke "Tranzit", zbog toga što je korito rijeke Drave zasuto pijeskom i tako preplitko za velike teretne brodove, izvijestio je osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić.


Riječ je o međunarodnoj riječnoj luci izuzetno važnoj za gospodarstvo Osječko-baranjske županije i Hrvatske, jer je "vodena cesta" najjeftiniji način prijevoza tereta, izjavio je za Hinu Šišljagić.

Odluku o privremenom zatvaranju osječke Luke "Tranzit" Agencija je donijela prošli tjedan, a njenim zatvaranjem ujedno se zatvaraju "vrata špediterima i brodarima koji su namjeravali poslovati s osječkom riječnom lukom", upozorio je.

Osječko-baranjski župan Šišljagić naglasio je da je prošli tjedan na kolegiju župana ponovno upozorio na tu problematiku, istaknuvši kako je nelogično da se u riječnoj luci ne smije vaditi pijesak koji se taloži i stvara probleme, a istodobno pijesak se uvaža.

"Pijesak koji ode u Srbiju nama se vraća jer ga kupimo"

U isto vrijeme pijesak koji strujanjem vode odlazi u Srbiju, poslije se vraća i to kao proizvod "koji mi kupujemo" rekao je Šišljagić.

Podsjetio je da je Županija u nekoliko navrata pisala o tome Ministru pomorstva, prometa i infrastrukture Siniši Hajdaš Dojčiću, no odgovora još nije dobila te očekuje što hitnije rješenje problema kako bi osječke Luka "Tranzit" mogla nastaviti s radom.

To podrazumijeva dozvolu vađenja pijeska.

Procjenjuje se da je u samom akvatoriju Luke "Tranzit" nataloženo oko milijun i pol tona pijeska, pa je "stvarno apsurdno da se pijesak mora uvoziti iz druge države", zaključio je župan Šišljagić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.