Zastara presudila prije presude: Liječnici neće odgovarati za invalidnost sina Dijane Aničić

Ilustracija: scx.hu

SUD NIKADA neće utvrditi odgovornost četvero ginekologa za teški invaliditet sina Splićanke Dijane Aničić. Gotovo 15 godina nakon poroda sinjski je sud, naime, konstatirao zastaru i obustavio kazneni postupak protiv bivšeg šefa splitske Ginekologije dr. Tomislava Strinića, ginekologa splitskog KBC-a dr. Borisa Delića te ginekologa primarne zaštite dr. Borisa Grzunova i dr. Ane Deković, i to prije no što je suđenje i započelo. 

Rasplet je to slučaja koji se razvukao na nevjerojatnih 15 godina! Istraga je bila dugotrajna i mukotrpna, i to prvenstveno zbog toga što Državnom odvjetništvu i sudu nije bila na raspolaganju cjelovita medicinska dokumentacija.

Dokumentacija "iznikla" nakon 10 godina skrivanja

Pravi je skandal izbio 2008. godine, kada je odjednom pa niotkuda iskrsla dokumentacija po kojoj su oba blizanca Dijane Aničić bila živa po njezinom prijemu u splitsku bolnicu na Veliku Gospu 1998. godine. Ustanovilo se to tek kada se raspravljalo o prvoj optužnici dignutoj protiv liječnika primarne zaštite. Nakon što je dokumentacija postala raspoloživa, zatražena je obnova postupka protiv dr. Strinića i dr. Delića. Prije dvije godine optuženi su za smrt jednog blizanca i teški invaliditet drugog. 

Presudio novi Kazneni zakon

Državno odvjetništvo "premostilo" je problem zastare računajući zastarni rok tek od punoljetnosti sina Dijane Aničić, no Kazneni zakon, koji je stupio na snagu početkom 2013. godine, točno je specificirao kaznena djela na koja se odnosi ta odredba, a među njima nije bilo i teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi, za što su optuženi splitski ginekolozi. 

Sudit će se tako samo dr. Striniću i dr. Deliću, i to za smrt blizanca Dijane Aničić.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.