Vrhovni sud proglasio Vlahušića krivim za Aferu Šipan, ali mu smanjio kaznu

Foto: Hina

VRHOVNI SUD smanjio je kazne dubrovačkom gradonačelniku Andri Vlahušiću i bivšem koalicijskom partneru Peri Vićanu u slučaju Šipan.

Koncem 2012. godine Vlahušić je osuđen na godinu dana zatvora uvjetno, a Vićan za poticanje na 10 mjeseci zatvora uvjetno, a obojici je izrečen rok kušnje od tri godine. Vrhovni sud je smanjio kazne zbog protoka vremena.

Ne zna se na kakav protok vremena misle, jer djelo je počinjeno 2010. godine, za prvog Vlahušićevog mandata na čelu Dubrovnika.

Političke veze

Slučaj je dobro poznat. Odnosi se na posudbu Pere Vićana tešku milijun kuna iz gradske blagajne na ime akontacije za prodaju općinske zgrade na Šipanu. Obrana je tvrdila da se ne radi o gradskim sredstvima, već novcu Društva prijatelja dubrovačkih starina te da je predmet postupka odnos Društva i Dubrovačkog primorja, a ne Grada Dubrovnika. Uskok je, pak, tvrdio kako je do posla došlo zbog političkih veza Vlahušića i Vićana.

Zanimljvio je svakako da Vićan obranu nije dao ni tijekom istrage, a ni tijekom suđenja, dok se Vlahušić pozvao na svoj iskaz iz istrage. Nakon što je sutkinja Maria Majić objavila presudu, dubrovački gradonačelnik rekao je kako ostavku neće dati unatoč osuđujućoj presudi. Ostavku nije ni dao, gradonačelničku fotelju Vlahušić je izborio i 2013. godine, presuda nije imala nikakav učinak na njegovu političku karijeru, što hoće reći da našim biračima osuđeni političar ne predstavlja problem te su mu spremni pokloniti povjerenje unatoč tome što je sud utvrdio da je počinio kazneno djelo.

Vlahušić koalicijskog partnera izvlačio iz problema novcem iz gradske blagajne

Sutkinja Majić i njezino vijeće, tj. kolege Slavko Lozina i Zoran Kežić nisu bili pretjerano impresionirani šutnjom optuženika. Utvrdili su da je Uskokova optužnica u cijelosti dokazana. Vlahušić je napravio sve kako bi omogućio svom koalicijskom partneru Vućanu da njegovo Dubrovačko primorje izvuče iz financijskih poteškoća. Premda nije postojala odluka Gradskog vijeća, niti su za kupovinu općinskom doma na Šipanu u proračunu postojala predviđena sredstva, Vlahušić je Društvu prijatelja dubrovačkih starina prikazao kao da je sve dogovoreno, no stvar je pukla kada se trebalo isplatiti drugih milijun kuna, premda za već isplaćenih milijun kuna tzv. akontacije nije izdana potvrda.

Vlahušić se baš kao i Baldasar sam prijavio DORH-u

Zanimljivo je i da se Vlahušić, kada je afera pukla, baš kao i SDP-ov gradonačelnik Splita Ivo Baldasar u aferi plodouživanje za donatora Mađora, sam prijavio DORH-u. Tada je tvrdio da je to napravio iz želje da se utvrdi kako je sve radio po zakonu.

Sutkinja Majić utvrdila je kako su okrivljenici imali motiv za počinjenje kaznenog djela. Koalicijski su partneri, Vlahušić (tada) bez Vićanova tri glasa u Gradskom vijeću ne bi mogao funkcionirati, a Dubrovačko primorje imalo je problema u izvršenja obaveza.

Kao otegotnu okolnost, Vijeće je uzelo činjenicu da su Vićan i Vlahušić izigrali povjerenje birača, dok je olakotna okolnost za obojicu bila dosadašnja neosuđivanost, kao i to da nije nastupila šteta jer je pozajmica vraćena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.