Vladajuća koalicija u Vojvodini upozorava na centralizaciju i ugrožavanje autonomije

Screenshot: Nenad Borović/YouTube

SKUPŠTINA Vojvodine usprotivila se u utorak gašenju javnog poduzeća "Elektrovojvodina" (EV), koju Elektroprivreda Srbije (EPS) želi pripojiti svojoj poslovnoj jedinici u Beogradu.

Zastupnici vladajuće koalicije - Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara, u zaključcima su naveli važnost opstojnosti EV radi "osiguravanja kvalitetnije i sigurnije isporuke električne energije kupcima, kao i očuvanja imovine građana i privrednih subjekata sa teritoriju Autonomne pokrajine Vojvodine (APV), te radi zadržavanja decentraliziranoga sustava za distribuciju i upravljanje distributivnim sustavom".

Nenad Borović iz kluba zastupnika DS-a izjavio je da pripajanje Elektrovojvodine EPS-u predstavlja otimanje imovine APV-a, kao i vojvođanskoga gospodarstva koje je desetljećima ulagala u EV. On je ocijenio da "iza svega ovoga stoji interes Srpske napredne stranke (SNS) da umanji autonomiju Vojvodine" te poručio da će DS učiniti sve da se to zaustavi i spriječi pljačka APV.

Prvi korak

Potpredsjednik vojvođanske vlade Miroslav Vasin, kako je prenijela Radio televizija Vojvodine (RTV), naveo je da ovo nije prvi put da se Vojvodini oduzimaju nadležnosti poručivši da je današnja sjednica samo prvi korak koji će Pokrajinska vlada poduzeti da to spriječi.

"Nadležnosti Vojvodine oduzimaju se kroz pokušaje oduzimanja inspekcijskog nadzora, kontrole pokrajinskih tajništava, a sada i Elektrovojvodine. Na što se svodi autonomija ako se realizira i ono o čemu se priča: o mogućnosti da se i Vojvodinašume centraliziraju? Pokrajinska vlada to neće dopustiti", kazao je Vasin.


Predsjednik kluba zastupnika SNS-a Predrag Matejin uzvratio je da se DS kao predlagač ove točke dnevnog reda "jasno otvorila i pokazala da je autonomaška stranka".

On je ustvrdio i da su optužbe da je riječ o otimanju i pljački imovine zamjena teza.

"Ekonomski interesi i uključivanje u EU i suradnja s MMF-om nalažu da se radi ovako kako radi srbijanska vlada. A ovo danas su dnevnopolitički bodovi DS-a", naveo je Matejin i dodao da "parcijalni interesi stranaka koje teže odcjepljenju Vojvodine nalažu nešto što nije u interesu građana Vojvodine".

Upozorenje pokrajinske vlade

Srbijanska vlada je 23. travnja dala suglasnost za pokretanje postupka statusne promjene u sklopu EPS-a, kojim je predviđeno da se i "Elektrovojvodina" pripoji privrednom društvu "Elektrodistribucija Beograd".

Više stranaka iz Vojvodine je osudilo tu odluku, a pokrajinska vlada je 6. svibnja priopćila da je najavljeno gašenje "Elektrovojvodine" Novi Sad štetno za interese Autonomne pokrajine Vojvodine i interese njenih građana.

Iz pokrajinske vlade upozoreno je i da se zbog pripajanja "Elektrovojvodine" "Elektrodistribuciji Beograd", u sljedećem razdoblju mogu očekivati negativne posljedice, kao što su, kako se ističe, "smanjenje uplata u proračun AP Vojvodine i proračune gradova i općina na teritoriju Vojvodine, smanjenje broja uposlenih na teritoriji Pokrajine i povećanje broja uposlenih u Beogradu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.