Vlada zabranjuje isplatu plaće bez doprinosa: "Država se brinula za sebe, a što s radnicima"?

DRŽAVA je odlučila stati na kraj poslodavcima koji radnicima ne uplaćuju doprinose na plaće. Iako svjesni da reda u državi mora biti, i sindikati i poslodavci se pribojavaju da bi ovakva odluka mogla samo produbiti problem neisplate plaća.

Od 1. travnja ove godine Porezna uprava zabranjuje isplatu plaća bez uplate doprinosa. Država se pobrinula za sebe, a što je s radnicima, pita šef SSSH Mladen Novosel. "Mi smo još uvijek skeptični poučeni iskustvima iz prošlosti kada su se takvi slučajevi događali da je poslodavac uplatio doprinose, a neto plaću radnicima nije. Nas su upućivali tada da to možemo utuživati isključivo putem suda što je apsurdno", rekao je Novosel.

"Povećat će se broj radnika koji neće dobiti plaću"


Može li se dogoditi da poslodavci koji do sada nisu uplaćivali doprinose sada prestanu isplaćivati plaće, pitamo Ivanu Miloložu, vlasnika tvrtke Munja, člana Hrvatske udruge poslodavaca. "S obzirom na svu krizu i općenitu nelikvidnost i oni koji su to radili neće moći isplatiti plaće i povećat će se broj radnika koji nisu dobili plaću", misli Miloloža.

Točne podatke o broju tvrtki koje svojim radnicima ne uplaćuju obvezna mirovinska i zdravstvena osiguranja, država nema. Trebala bi ih imati tek iduće godine, kada uz pomoć Regosa, središnjeg registra osiguranika, namjerava uvesti kontrolu. Barata se procjenama od oko 100 tisuća radnika koji primaju samo neto plaću i spominje 10 milijardi kuna doprinosa koje nesavjesni poslodavci duguju državi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.