Vlada uoči prodaje Croatia osiguranja na čelo Uprave stavlja bivšeg šefa Fonda za privatizaciju Starčevića

NEPOSREDNO prije prodaje Croatia osiguranja, u kojem država ima preko 82 posto temeljnog kapitala, Vlada je za novog predsjednika Uprave te tvrtke odlučila postaviti Krešimira Starčevića, nekadašnjeg direktora Fonda za privatizaciju. 

"Uz dobiveno pozitivno mišljenje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Nadzornom odboru društva Croatia osiguranje d.d. predlaže se razrješenje predsjednika Uprave Zdravka Zrinušića i članice Silvane Ivančić te imenovanje novog predsjednika Krešimira Starčevića i člana Ivana Fabijančića", odluka je o imenovanju sa zatvorenog dijela današnje sjednice Vlade.

Vlada i dalje želi zadržati 25 posto plus jednu dionicu kako bi mogla suodlučivati u vođenju kompanije

Početkom idućeg tjedna bi trebao biti i raspisan natječaj za konzultanta u prodaji 50-postotnog udjela naše najveće osiguravateljske tvrtke. Vlada i dalje želi zadržati 25 posto plus jednu dionicu kako bi mogla suodlučivati u vođenju kompanije.

Ozbiljan interes za kupnju Croatia osiguranja za sada su pokazali jedino Adris grupa iz Rovinja i Powszechny Zaklad Ubezpieczen (PZU Grupa) iz Poljske, inače najveća osiguravateljska kuća u Srednjoj Europi, ali očekuje se i dolazak drugih ozbiljnih ulagača. Kao potencijalni konzultanti spominju se Deloitte Hrvatska i američki Goldman Sachs, kojega su angažirali Poljaci.

"To je kao da zapijete djedovinu i prodate nekom njivu, a onda kod njega idete raditi"

Iako je i dalje najveća osiguravateljska tvrtka u RH, s približno 35 posto udjela na tržištu, Croatia osiguranje posljednjih godina gubi tržišnu bitku uglavnom zbog nesolidnog upravljanja poduzećem i utjecaja politike. Vlada smatra da će dokapitalizacijom tvrtke ojačati njenu poziciju na regionalnom tržištu, dok dio ekonomskih stručnjaka kritizira prodaju u vrijeme recesije.

"To je kao da zapijete djedovinu i prodate nekom njivu, a onda kod njega idete raditi. Zašto se njemu isplati imati njivu, a vama ne? Zašto se nekome isplati banka ili Croatia osiguranje, a vama ne?",  slikovito se o prodaji Croatia osiguranja nedavno izrazio Ljubo Jurčić. "Ako ste dužni i ne možete vratiti dug, onda nešto morate i prodati", odgovorio je na kritike ministar financija Slavko Linić.

Starčevića se povezivalo s aferama iz Fonda za privatizaciju i Hypo banke


Krešimir Starčević, novi šef uprave Croatia osiguranja, blizak je Slavku Liniću i imenovan je na njegovo inzistiranje, iako se tome jedno vrijeme, navodno, protivio premijer Zoran Milanović.

Starčevića se povezivalo s aferama iz Fonda za privatizaciju i Hypo banke gdje je radio nakon odlaska iz FZP-a, ali nakon što je državno odvjetništvo izvijestilo Vladu da se protiv njega nije vodio nikakav krivični ili istražni postupak, njegovo je imenovanje odobreno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.